szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mutatjuk az idei érettségi szabályait. Összegyűjtöttük, hány százaléktól van meg a kettes vagy éppen az ötös emelt és középszintű érettségin.

Fontos, hogy ha egy tantárgy vizsgája több vizsgarészből áll, az érettségizőnek minden vizsgarészből legalább tizenkét százalékot kell teljesítenie ahhoz, hogy legalább kettest kapjon. Ha valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgájára elégtelen eredményt kap. Az elégséges eredményhez pedig az összes vizsgarészen együttesen kell elérni a 25%-ot.

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az idegen nyelvi érettségi vizsga azonban a többi tárgytól eltérően öt vizsgarészből áll (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség). A szabályok szerint mind az öt vizsgarészből külön-külön el kell érni a 12 százalékot ahhoz, hogy legalább elégséges osztályzatot kaphasson a vizsgázó. A fenti szabályok pedig ugyanúgy érvényesek az emelt szintű érettségi vizsgára is.

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Az idegen nyelvi érettségi azonban nyelvvizsgával is lehet egyenértékű, ennek szabályairól, vagyis az érettségi eredmény minimum százalékáról, itt olvashattok.

A 2019-es érettségiről szóló folyamatos frissülő cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!