szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Habár a felvételi jelentkezési határideje lejárt, a felvételizőknek még lesz dolguk a következő hónapokban. A következő nagy megmérettetés az érettségi lesz. De hogyan és miből számolják ki a felvételin az érettségi pontokat? Milyen dokumentumok szükségesek a pontszámításhoz? Itt a válasz.

Arról, hogy hány pontot érnek az érettségi eredmények, már korábban írtunk. De vajon miből számolható ki ez a pontszám? Az érettségi pont kizárólag

  • a gimnáziumi és szakgimnáziumi érettségi bizonyítványban,
  • a szakközépiskolai érettségi bizonyítványban,
  • az érettségi tanúsítványban, valamint
  • a rendes érettségi vizsgaidőszakban megszerzett, közismereti érettségi vizsgaeredményeket tartalmazó szakközépiskolai érettségi-képesítő bizonyítványban

szereplő eredményekből számítható, azaz a középfokú tanulmányok lezárásaként megszerzett végbizonyítványból - írja a Felvi. Ezeken kívül érettségi pont számítható még a korábbi olyan intézménytípusokban (pl. középfokú technikum) kiállított bizonyítványokból, oklevelekből is, ahol középfokú nevelés-oktatás folyt és a kiállított bizonyítvány, oklevél az érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű.

Miből nem számítható pont?

Nem számítható érettségi pont az érettségi bizonyítvány megszerzését követően, kizárólag a szakképesítés megszerzésére felkészítő oktatási formák végén kiadott, szakképesítést tanúsító (szakközépiskolai) képesítő, érettségi-képesítő stb. bizonyítványokból - írják.

Érettségi pontszámítás: az írásbelin és a szóbelin is legalább 12 százalék kell

Hány százalékot kell elérni ahhoz, hogy megkapjátok a kettest az érettségin? Itt a válasz.