szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már csak pár napig jelentkezhettek a 2019-es felsőoktatási felvételire, és feladatotok van bőven - regisztrálnotok, jelentkeznetek, számolgatnotok és ellenőriznetek kell.

Töltsétek ki az E-felvételi űrlapjait

Ha a megfelelő szakot már kiválasztottátok, jöhetnek az adminisztratív feladatok. Ahhoz, hogy a jelentkezéseteket leadhassátok, először regisztrálnotok kell a Felvi.hu oldalon az e-mail-címetekkel, amelyre kaptok egy biztonsági kódot – ezzel léphettek majd be a jelentkezési felületre, az E-felvételibe. Ahol többek között a neveteket, a lakcímeteket, az eddigi tanulmányaitokra, a középiskolátokra és az érettségitekre vonatkozó adatokat kell megadnotok.

Az E-felvételi felületén választhatjátok ki azokat a szakokat, amelyekre jelentkezni szeretnétek – mindenképpen figyeljetek a betűkódokra, nehogy véletlenül mesterszakot válasszatok alapképzés helyett, esti képzést levelező helyett, esetleg önköltséget szakot az állami ösztöndíjas forma helyett. Az E-felvételi használatáról szóló részletes cikkünket itt olvashatjátok el.

Eléritek a minimumponthatárt?

A jelentkezés leadása sokkal fontosabb feladat most, mint a kalkulálás a pontjaitokkal, egy esetben azonban érdemes már most számolni: ha már korábban érettségiztetek, és gyengék az eredményeitek, számoljátok ki, eléritek-e a jogszabályi minimumponthatárt. Ez az alapszakokon 280 pont (ezt az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért és OKJ-s szakképesítésért kapott többletpontokkal együtt, de az egyéb eredményekért járó többletpontok nélkül kell elérni). Aki ennél kevesebb pontot gyűjt, sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges hallgatóként nem kezdheti meg a tanulmányait.

Ha a korábbi eredményeitek alapján nem éritek el a 280 pontos limitet, több út áll előttetek: vagy jelentkeztek (február 15-ig) az idei érettségire egy vagy két tárgyból, így javítva az érettségi eredményeiteken, vagy felkészültök a nyelvvizsgára, esetleg nem alapszakot, hanem felsőoktatási szakképzést jelöltök meg a jelentkezési lapon. A kétéves felsőoktatási szakképzések minimumponthatára ugyanis 240 pont – ezt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de a más jogcímen kapott pluszpontok nélkül kell elérni.

Hitelesítsetek időben

Az elektronikus jelentkezés leadásával még nincs vége a folyamatnak: hitelesíteni kell az E-felvételi felületén szereplő adatokat. Hitelesíteni február 22-ig lehet az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

Számolgathattok

Ha már a jelentkezés és a hitelesítés is megvan, kezdhettek kalkulálni a pontjaitokkal – ehhez használhatjátok az Eduline pontszámító kalkulátorát is, amelyhez itt találtok részletes „használati útmutatót”. A 2019-es pontszámítási szabályokról pedig itt olvashattok.

Ellenőrizzétek, lesz-e alkalmassági vizsgátok

Ellenőrizzétek, vár-e rátok pályaalkalmassági vizsga, gyakorlati vizsga vagy motivációs beszélgetés, igazolni kell-e valahogy az egészségügyi alkalmasságotokat, be kell-e szereznetek bármilyen egyéb dokumentumot. A különböző vizsgákról és vizsgadíjakról ebben a táblázatban találtok fontos információkat.

A 2019-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

2019-ben felvételiztek? Itt minden fontos dátumot megtaláltok egy helyen

Melyek a felvételi legfontosabb dátumai? Összegyűjtöttük nektek, mire kell figyelnetek legyen szó középiskolai felvételiről, keresztféléves felvételiről, vagy éppen a hamarosan induló rendes felsőoktatási felvételiről.