Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Volt, aki félreértette a feladatot" - diákvélemények a magyarérettségiről

1

Megkönnyebbülten jöttek ki a mai magyarérettségiről az eduline által megkérdezett diákok. Bár a szövegértési feladatok szerintük félreérthetően voltak megfogalmazva, összességében elégedettek voltak az idei feladatsorral.

Forrás: Hernádi Levente

Szalai Péter, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium diákja szerint a szövegértési feladatsor nehezebb volt, mint az előző években. „Van olyan ismerősöm, aki ezen csúszik majd el, mert félreértette a feladatot” - mondta. 

hirdetés
hirdetés

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

A szövegalkotási feladatok közül az érvelést választotta, a Camus-idézetben szereplő állítás ellen érvelt a klasszikusokon túl mai irodalmi példákat is felhozva a hősiességre, például a Harry Pottert vagy Stephen King Halálsoron című regényét. Az apáczais diák egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkezett jogra és politológiára.

Vélemények tanároktól
Szabó Roland, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium szaktanára szerint is átlagos nehézségű volt az érettségi első részében szereplő szöveg, igaz, diákjai szerint néhány feladat becsapós volt – az 1., a 3., az 5. és 10. feladattal lehettek nehézségeik. Nehéznek tartják-e az esszéfeladatokat a magyartanárok? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Bárdi Bálint, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola végzős tanulója is egyetért azzal, hogy a szövegértés feladatai nem voltak egyértelműen megfogalmazva, ennek ellenére úgy gondolja, jól sikerült a magyarérettségi. „Nem ment rosszul. Karinthyt választottam a szövegalkotási feladatok közül, elég ismert, korábban már olvastam ezeket a műveket” – mondta. 

95 százalékos eredménynek örülne, bár bevallja, hogy ezért – azon kívül, hogy magyarfaktra járt - nem tett sokat. „Nem tanultam sokat, két szövegértést csináltam gyakorlásként és pár novellaelemzést, nem többet” - mondta a Trefort végzőse, aki az ELTE-n történelemre és szociológiára jelentkezett, állami ösztöndíjas és költségtérítéses helyet is megjelölt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X