szerző:
Eduline

Megkezdődött a történelem írásbeli, ha idén még/már nem érettségizel -de érdekelnek a fejlemények-, kövesd az eseményeket itt. A középszintű feladatsorokat és a nem hivatalos, szaktanár által javasolt megoldásokat 13 órakor itt tudod megnézni.

15:51

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint országszerte fennakadás nélkül, problémamentesen zajlottak le a vizsgák, rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett bejelentés.

15:48

A harmincéves háború és Klebelsberg Kunó kultúrpolitikája is szerepelt az emelt szintű történelemérettségi feladatai között. A feladatsorról bővebben itt olvashattok.

©

15:36

A diákok szerint az emberi és állampolgári jogokról, valamint az Egyesült Államok berendezkedéséről szóló kérdés volt a legnehezebb.

14:48

Az eduline-nak nyilatkozó érettségizők szerint az esszéfeladatok közül a legtöbben a jobbágyfelszabadítás és a rendszerváltás témáját dolgozták ki. A rövid feladatokat könnyűnek találták, igaz, sokaknak meggyűlt a baja az Egyesült Államok harmadik elnökére vonatkozó kérdéssel.

14:10

"Nem szerencsés az alkotmányozást az érettségiben szerepeltetni" - legalábbis ezt mondta a hvg.hu-nak a Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

13:45

Az esszéfeladatok pontozása: 13. feladat 12 pont, 14. feladat 12 pont, 15. feladat 12 pont, 16. feladat 21 pont, 17. feladat 12 pont, 18. feladat 21 pont, 19. feladat 12 pont, 20. feladat 21 pont

©


13:10

A töriérettségi írásbeli részén legalább 10 százalékot el kell érni ahhoz, hogy a szóbelin is húzhassatok tételt.

13:07

Itt pedig az esszéfeladatokat és a szaktanár által javasolt megoldásokat nézhetitek át.

13:06

Itt találátok a középszintű töriérettségi feladatsorát és a nem hivatalos megoldásokat.

12:30

Már csak fél óra, és olvashatjátok az első és a második rész feladatsorait és a megoldásokat is.

12:16

2010-ben 3,68-as átlagot értek el töriből az érettségizők, ezzel ez a tantárgy a középmezőnybe tartozik. Magyarból, matekból és angolból még kevesebb pontot szereztek a végzősök az írásbelin és a szóbelin, a legjobb eredmények a fizika- és a kémiaérettségin születtek - igaz, a vizsgázók száma is jóval alacsonyabb.

11:45

A középszintű töriérettségi második részének feladatai közül hármat kellett kidolgozni: egy egyetemes történelmi, valamint két magyar történelmi kérdést. A magyar témáknál fontos, hogy egy rövid és egy hosszú esszét is írni kellett, méghozzá két különböző korszakról.

10:44

Edényi László, a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium történelemszakos igazgatója szerint korrekt és változatos volt az idei feladatsor - a Kádár-viccekkel kapcsolatos kérdést kifejezetten szellemesnek tartja, bár félő, hogy a diákok ennél a témánál tételesen elemezni kezdik a Kádár-korszakot.

10:06

Történelemérettségin kívül is zajlik az élet:

A Jobbiknak valószínűleg nem tetszett a 2009-es magyarérettségi feladatsor. Németh Zsolt jobbikos képviselő a parlamenti honlapon olvasható írásbeli kérdésben azt firtatta: tesz-e konkrét lépéseket a kormány azért, hogy "a magyarellenes, gyűlölködő írók ne szerepelhessenek többet az érettségi tételek soraiban".

09:31

Készült néhány kép a reggeli várakozásról a Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, galéria itt.

©

09:20

A muhi csata, a második világháború, az ellenreformáció, Magyarország 18. századi társadalma és az Egyesült Államok történelme - többek között ezek a témák szerepelnek az idei középszintű történelemérettségi első részében.

08:59

Rendben megkezdődtek a történelem írásbeli érettségik, rendkívüli eseményről sehonnan nem érkezett bejelentés a vizsgákkal kapcsolatban - közölte az Oktatási Hivatal szerda reggel.

08:42

A jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás, az alkotmány és Mátyás király is szerepel az idei középszintű történelemérettségi esszéfeladatai között. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint a témák valamivel nehezebbek, mint a tavalyiak, de a kettest idén is könnyű megszerezni.

08:20

Közben felkerültek az Oktatási Hivatal oldalára a tegnapi matekérettségi hivatalos megoldásai.

©

08:00

Megkezdődött a közép- és az emelt szintű történelemérettségi - nemsokára jövünk az első infókkal, 13 órakor pedig a teljes feladatsorral és a nem hivatalos megoldásokkal.

07:59

Tanárokat kérdeztünk, hogy milyen feladatokra-kiemelt témákra számítanak az idei feladatsorban. (A tavalyi feladatsort és a hivatalos megoldást itt lehet letölteni

©

07:55

Történelemből középszinten 1 276 helyszínen 86 396 tanuló, emelt szinten 106 helyszínen 6 265 diák érettségizik. Itt még több számot olvashattok ezzel kapcsolatban.

07:35

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A viszgázó a feladatok sorrendjét tetszés szerint választhatja meg, nincs kötött sorrend. A reggel nyolckor kezdődő vizsga így valószínűleg 11 órakor fog befejeződni.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces, szintén két feladatsorból áll. A vizsgázók először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti, ezután osztják ki a második feladatlapot. Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

©