szerző:
Eduline

Reggel 8-kor középszinten 89 316-an, emelt szinten 2941 diáknak kezdődött meg az írásbeli matekérettségi. Középszinten a feladatsor 180 perces, így várhatóan 11-kor fog véget érni a vizsga. Az Oktatási Hivatal kérésére a megoldási javaslatokat 13 órakor rakjuk ki.

15:04

Itt pedig megtaláljátok a középszintű matekérettségi második felének feladatlapját.

15:02

Innen letölthetitek a középszintű matekérettségi első felének feladatlapját.

13:39

Rendben lezajlottak a matematika írásbelik kedden a középiskolákban emelt és középszinten egyaránt, a vizsgákat rendkívüli esemény nem zavarta meg - közölte az Oktatási Hivatal kora délután.

13:15

Itt vannak a középszintű matekérettségi második felének feledatai és a szaktanár által javasolt megoldások.

13:00

Itt olvashatjátok az idei középszintű matekérettségi első részének feladatait és a szaktanár által javasolt megoldásokat!

11:35

Mindenhol befejeződtek a középszintű érettségik, az emelt szintűt viszont még délig írják. Beszéltünk néhány most vizsgázóval, szerintük a középszintű feladatsor első része viszonylag könnyű volt, a problémák a második résznél jöttek. Hamarosan jönnek az első vélemények. A teljes feladatsort és a megoldásokat másfél óra múlva rakhatjuk ki.

10:51

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint meglepő, hogy az idei középszintű feladatsorban ismét volt kamatoskamat-számítás. "Picit olyan, mintha a tavalyi feladatsor jól bevált elemeit tették volna be az ideibe" - nyilatkozta egy másik matektanár.

©

10:01

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár bejelentette, hogy a matematika írásbeli érettségi gond nélkül megkezdődött. Rendkívüli eseményről sem az Oktatásért Felelős Államtitkársághoz, sem az Oktatási Hivatalhoz, sem a kormányhivatalokhoz nem érkezett bejelentés.

09:42

Felraktunk néhány képet, ha megnéznétek ki-hogy készült és kezdte el írni az emelt szintű matekot a Keleti Károly Közgazdasági Szakközépiskolában.

09:33

Statisztikai, térgeometriai, kooridnátageometriai és valószínűségszámítási feladat is szerepel az idei középszintű matekérettségi feladatsorának második részében. A feladatsor ezen része nem nehezebb, mint a 2010 májusi, a kérdések értelmezésével azonban lehetnek problémák.

09:15

Térfogatszámítás, függvények, halmazok és exponenciális egyenlet is szerepel az idei középszintű matekérettségi feladatsorának első részében. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a feladatsor felét erős általános iskolai tudással is meg lehet oldani. Az első véleményeket az idei matekérettségi feladatsorának első részéről itt olvashatod el.

©

08:50

Rendben megkezdődtek országszerte a matematika érettségi vizsgák emelt és középszinten egyaránt - közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel. Hányan vizsgáznak emelt- és középszinten?
 
08:12

Kikerültek az Oktatási Hivatal oldalára az tegnapi közép- és emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.

07:58

Még egyszer a legfontosabbak:

A középszintű matekérettségi I. feladatlapjának 12 feladatát 45 perc alatt kell megoldani. A  II. feladatlapja két részre oszlik, összesen 135 perc van rá. A II/A. rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A II/B. rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből kettőt kell megoldani, a tanárok csak ezt a kettőt értékelhetik.

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két részből áll, itt is meghatározhatod a feladatok sorrendjét. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, amelyek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll.

©

07:51

Függvénytáblázatot lehet használni a közép- és emelt szintű írásbeli matekérettségin, egyedül az emelt szintű szóbeli vizsgán tilos elővenni a saját példányodat, a vizsgabizottságnak azonban biztosítania kell olyan képlettárat, amely tartalmazza a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket.

07:42

Valószínűségszámítási és statisztikai feladat biztosan lesz az idei középszintű matekérettségin, de koordinátageometriai és térgeometriai feladatra, valamint függvényekre is számíthatnak az érettségizők – állítják az eduline által megkérdezett szaktanárok.

©

07:40

Az Oktatási Hivatal az iskoláknak küldött levelében arra kéri az intézményeket, hogy ne adják ki a feladatsorokat 13 óra előtt. Erre indoklásuk szerint a visszaélések elkerülése érdekében van szükség.

"Az érettségi vizsgák írásbeli feladatlapjainak tartalmát annak érdekében kell védeni, hogy a vizsgázók egyike se ismerhesse meg azt idő előtt, illetve a vizsga során egyikük se juthasson jogosulatlanul információhoz. Erre - a hivatal, a középiskolák és a körzetközponti jegyzők által megtett körültekintő védelmi intézkedések mellett - az jelenthet garanciát ha az írásbeli vizsga befejezéséig a feladatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ha valaki -akár az iskola, akár más nyilvános fórum- a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, azzal növeli annak kockázatát hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jusson. Ez akkor is így van, ha a feladatlapok minősítéssel történő büntetőjogi védelme a vizsga kezdetén -érthető okokból- lejár."

(A matek írásbeli hivatalosan 11-ig tart, bizonyos esetekben (pl. diszkalkulia) az érettségi vizsgaszabályzat maximum 60 perc plusz időt enged a diákoknak)

06:32

A tavalyi matek feladatsorokat és az idei, a Corvinus által szervezett próbaérettségi feladatait itt tudod megnézni.

eduline