szerző:
Eduline

Ma húzzák meg a felsőoktatási ponthatárokat, amelyeket a 4. Pont Ott Partin hirdetnek ki a fővárosi Corvin sétányon: a mintegy 140 ezer felvételiző várhatóan este nyolc óra körül tudja meg, hogy felvették-e az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe. Itt, az eduline-on folyamatosan követheted az eseményeket.

A ponthatárok teljes listáját itt tudod megnézni.

A budapesti Corvin sétányon megrendezett Pont Ott Parti keretén belül, este nyolc órától kezdenek érkezni ma a ponthatárok, melyekről - előzetes becslések alapján - pillanatnyilag annyit tudhatunk, hogy valamivel magasabbak lesznek a tavalyi átlagnál. Ez egyébként 360 pont volt, ezt az idei küszöbök biztosan felülmúlják majd - annál is inkább, mert az idei évtől a bejutási minimum 180 pontról 200-ra változott. (Az érettségi pontrenszer változásairól itt olvashatsz részletesebben.)

Ponthatárok kihirdetése tavaly a Millenárison


A leadott jelentkezési lapokból világosan látszik, hogy alapképzésen idén is a turizmus-vendéglátás szakokra adták be legtöbben jelentkezésüket. Ezt követik a gazdálkodás és menedzsment szakok, valamint harmadik helyen a jogász képzés. A mesterképzések sláger vonulatát ugyanakkor a tanári szakok alkotják. Mindezek tudatában az esti "pontdömping" idején is igyekszünk majd kiemelten kezelni a legnépszerűbb szakok ponthatárainak alakulását.

A jelentkezők túlnyomó többsége - csaknem hatvanezren - három szakot jelölt be jelentkezési lapján, de találunk ennél jóval magasabb számú jelentkezést is. A legelszántabbak harminc-negyven helyre is beadták a jelentkezést, de volt valaki aki nem sokallta az ötven megjelölt helyet sem.

A 10 legnépszerűbb szak 2010-ben (alap- és osztatlan képzések) Jelentkezések száma
Turizmus-vendéglátás 4393
Gazdálkodás és menedzsment szak 3918
Jogász szak 2805
Mérnök informatikus 2752
Pénzügy és számvitel 2735
Gépészmérnöki 2403
Nemzetközi gazdálkodás 2350
Kommunikáció és médiatudomány 2281
Általános orvos 2129
 Kereskedelem és marketing 1956


Hogyan húzzák a ponthatárokat?

Az egyetemek és főiskolák igazgatói, az Oktatási Hivatal, Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Educatio Kht. kijelölt szakemberei közösen végzik ezt a feladatot, méghozzá a következő módon: Az összes felvételizőt rangsorolják (sorba állítják) az elért pontszámuk alapján. Ezt követően pedig egy erre létrehozott algoritmus elkezdi "szétosztani" őket aszerint, hogy mindenki az általa első helyen megjelölt szakra kerüljön. Ha egy intézményben ilyen módon betelik az összes hely, akkor az elért pontszámok alapján soron következő diákot már az általa megjelölt második helyre veszi fel a rendszer, és így tovább.

A felvételizők ilyen módon történő elhelyezésének az államilag finanszírozott férőhelyek keretszámának betelése vet véget. Aki pontjai alapján nem jutott az "állami léc" fölé, azt a rendszer hasonló módon helyezi el a fennmaradó költségtérítéses helyeken. A folyamat pedig akkor szakad meg, amikor az összes intézmény összes férőhelye megtelik.

Intézmény Szak 2009-es ponthatár (alap, nappali, állami) 2010-es ponthatár
Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment 454 453
Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás 469 462
Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus és vendéglátás 427 418
Budapesti Gazdasági Főiskola gazdálkodási és menedzsment 388 399

Budapesti Gazdasági

Főiskola

pénzügy és számvitel 388 385
Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia 453 449
Eötvös Loránd Tudományegyetem anglisztika 398 399
Eötvös Loránd Tudományegyetem jogász 426 426
Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és média 451 452
Semmelweis Egyetem általános orvos 437 434
Pécsi Tudományegyetem általános orvos 420 418
Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnök 367 372
Budapesti Műszaki Egyetem mérnök informatikus 373 370
Budapesti Műszaki Egyetem építész 366 375

 


eduline