szerző:
Edupress

196 tantárgyból érettségizhetnek idén középszinten a diákok, illetve tovább 89 vizsgatárgyat választhatnak emelt szinten, mindezek közül pedig mindössze 19 tárgyból maturálnak ezernél többen. Ez azt jelenti, hogy az érettségizők többsége a választható tárgyak mindössze 9,6 százalékában ad számot tudásáról, a többi tárgyat a diákok kevesebb mint egy százaléka választja. Az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László szerint azonban nem kizárólag az elaprózott tárgyak felelősek a rendszer költségességéért. Az érettségi központi költségeire összesen 1 milliárd 350 millió forintot különített el idén a kormány.

A 196 vizsgatárgy közül - amely szám az idegen nyelvű szaktárgyakat is tartalmazza - 116-ot 50-nél kevesebben választottak, 40 tárgyból pedig öt vagy annál kevesebb diák kedvéért dolgozták ki a tételeket, ezek között 12 olyan vizsga van, amely mindössze egy tanulót érint. Emelt szinten a 89-ből 29 tárgy érdekel ötnél kevesebb maturálót - írja a fn.hu.

Több tárgyból vizsgázik mindössze egy fő, ilyen többek között középszinten az újgörög nyelv, az egészségügyi ismeretek angolul, az evangélikus hittan németül, vagy a környezettant és a vegyipari alapismeretek. Emelt szinten az élelmiszeripari alapismeretek, a katolikus hittan és a református hittan tárgyak. Bakonyi László szerint azonban az elaprózott tárgyakból kínált vizsgalehetőség csak az egyik oka a rendszer drágaságának. Azt azonban elismeri, hogy egyes tárgyakat valóban kevesen választanak, amelyek relatíve nagy költséggel járnak. Ezek körének szűkítése új helyzetet teremtene ugyan, a módosításhoz mindössze az érettségi szabályokhoz kellene hozzányúlni - mondta a hivatal elnöke.

Bakonyi szerint - bár korábban már 2010-től a vizsgatárgyak szűkítését lebegtette meg az Oktatási Minisztérium - az emelt szintű választható tárgyak köre 2011-re csökkenni fog. Az érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet szerint jövő májustól csak abból a vizsgatárgyból tehető emelt szintű érettségi, amelyet a felsőoktatási törvény, "mint a felsőoktatási felvételi eljárás során figyelembe vehető érettségi vizsgatárgyat nevesít."


edupress