Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Petőfi Sándor szerelmi költészete – irodalom érettségi tétel

A szaktanár által az eduline.hu olvasói számára kidolgozott irodalom szóbeli tételek közül letölthető az első anyag, amely a középszintű érettségi vizsgára való felkészülésben segít.

Témakör:

Életművek

hirdetés
hirdetés

Cím:

Petőfi Sándor: szerelmi költészet

Részlet:

 A párhuzam képeiben felvillannak a négy évszak motívumai (lángsugarú nyár, kikelet, őszbe vegyülő haj, a tél dere) megsejtetve a rohanó, feltartóztathatatlan időt. A fenyegető elmúlás közvetlen látványa személyes élménnyé mélyül, s ennek hatása alakítja a költemény további érzelmi-gondolati lírai anyagát. Az általános múlandóság, az élet eliramlása ébreszti fel a halál gondolatát, az özvegyen maradó fiatal feleség elképzelését. A fiatal özvegy képe (víziója) hívja elő annak a fájdalmas elképzelését is, hogy Júlia újra férjhez mehet.

Letöltés

Készítette: Papp Attila szaktanár
2009

Töltsd le a többi garantált minőségű irodalom érettségi tételt is, és készülj fel ezekből a szóbeli érettségire

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X