szerző:
Eduline

A 2008-as felvételi ponthatárokat szinte minden szakon alacsonyabban húzták meg, mint az várható volt. A legnépszerűbb szakok ponthatárai a felsőoktatási intézmények népszerűségét is tükrözik. Cikkünk segítségedre lehet a pótfelvételihez, ha nem vettek fel elsőre.

Az idei évben a legnépszerűbb szakok a következők voltak:

- gazdálkodási és menedzsment
- turizmus és vendéglátás
- jogász
- mérnök informatikus
- pénzügy és számvitel
- gépészmérnöki
- kommunikáció és médiatudomány
- kereskedelem és marketing
- villamosmérnöki
- andragógia

A 2008-as felvételi ponthatárok az államilag finanszírozott nappali képzéseken a következőképpen alakultak:

Gazdálkodás és menedzsment
A BCE-n és a BME-GTK-n voltak a legmagasabbak a ponthatárok. A Corvinuson 456, a BME-n 441 pont volt a határ. A többi intézményben átlagosan 370 ponttal már be lehetett kerülni ezekre a szakokra.

Turizmus és vendéglátás
A legmagsabb ponthatár a Corvinus Egyetemen volt: 457 pont. Ezt követte a BGF-KVIFK, ahol 427 pont kellett a felvételhez. A harmadik helyen a HFF áll, ahol 420 pont volt a határ. A többi intézményben 370 pont korül mozgott az átlagérték.

Jog
Jogi szakra természetesen idén is az ELTE ÁJK-ra lehetett a legnehezebben bejutni, 404 pont kellett hozzá. A többi egyetemre átlagosan 380 ponttal be lehetett kerülni a jogi szakokra.

Mérnök informatikus
A legtöbb pontot a BME villanykarának képzéséhez kellett összeszedni. A többi intézménybe átlag 300 ponttal már be lehetett jutni.

Pénzügy és számvitel
A pálmát ebben a kategóriában is a Corvinus Egyetem viszi 456 ponttal. Könnyen felvételt lehetett nyerni azonban a BGF - PSZFK vidéki karaira: mind Salgótarjánban, mind Zalaegerszegen 314 volt a ponthatár.

Gépészmérnök
A BME gépészmérnöki karához kellett a legtöbb pont idén is: 347. A Bánki és a Bólyai gépészmérnöki képzéseire látszólag lasszóval fogják a diákokat, hiszen 200 ponttal ide be lehetett kerülni.

Kommunikáció és médiatudomány
Erre a szakra szinte mindenhol 400 pont feletti értékeket állapítottak meg. A Corvinus és az ELTE képzései még ettől az átlagtól is magsabban, 452 és 451 pontnál húzták meg a határt.

Kereskedelem és marketing
A Corvinus Egyetem népszerűsége itt is látszik, a legmagsabb ponthatár a BCE kereskedelem és marketing szakán volt: 455 pont kellett a bejutáshoz. 404 pont kellett a BGF-KKFK-n és átlagosan 300 a többi intézményben.

Villamosmérnök
Gyakorlatilag erre a képzésre a legkönnyebb bejutni. Egyedül a BME villanykarán kell legalább 356 ponttal rendelkeznie a leendő diákoknak, a többi intézmény hasonló szakára akár a minimális 160 ponttal is felvételt nyerhet bárki.

Andragógia
Hogy hány andragógusra van szükség Magyarországon, a felvételi ponthatárokból nem fogjuk megtudni, azonban erre szakra szintén magas ponthatárok kellettek. Átlag 380 pont körül voltak a kevésbé népszerű intézmények ponthatárai, de az ELTE-re például 420 pont kellett.