Érettségi-felvételi Czervan Andrea

Ilyen lesz a 2014-es felvételi - a legfontosabb változások

Elolvasom

2014-ben legalább 260 pontot kell majd összegyűjteniük azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre szeretnének bekerülni. Több szakhoz két emelt szintű érettségit kell tenniük a diákoknak, a "közösségi főiskolák" viszont csak felsőoktatási szakképzéseket indíthatnak majd, ha a kormány tervei szerint elkezdődik az intézmények átalakítása.

Felsőoktatás Edupress

Öt év alatt ment csődbe egy német magánfőiskola

Elolvasom

Üresen állnak a padok a németországi Fachhochschule Arnstadt-Balingen épületében. A fizetésképtelenné vált intézményben nem tartanak több órát, így megkezdett tanulmányaikat sem fejezhetik be a hallgatók. Nem ez azonban az egyetlen magánintézmény az országban, amely kilátástalan helyzetbe került.

Érettségi-felvételi Czervan Andrea

Hogyan szerezhettek diplomát ingyen? Ösztöndíjak, kedvezmények, pályázatok

Elolvasom

Tandíjmentesség, tanulmányi ösztöndíj, családi kedvezmény – ilyen támogatásokat kínálnak hallgatóiknak a magán- és alapítványi főiskolák. A nem állami intézmények alapképzésein 2013-ban sem lesznek államilag finanszírozott helyek, az intézményi ösztöndíjak segítségével a legjobb teljesítményűek mégis ingyen tanulhatnak.

Felsőoktatás Eduline

A művészeti egyetemek is becsődölhetnek a Hoffmann-terv miatt?

Elolvasom

Művészeti egyetem vagy művészeti főiskola kategória bevezetését javasolják az oktatási államtitkárságnak az öt művészeti felsőoktatási intézmény hallgatói. Attól tartanak, hogy 2015-től – többek között – a Zeneakadémiára és a MOME-ra is integráció, főiskolává alakulás vagy megszűnés vár.