Felsőoktatás Eduline

Öt egyetem, ahol a végzősök többsége azonnal állást talál

Elolvasom

Az Egyesült Királyság frissdiplomásainak elhelyezkedési esélyeire is negatív hatással volt a gazdasági válság - legalábbis a legfrissebb jelentések szerint. Bár a helyzet nem súlyos, átlagosan mégis hetven hallgató verseng egy pozícióért, és minden tizedik állás nélkül marad. A tavaly évben végzettek közül összesen 18 800 diák jutott erre a sorsra. Talán éppen azért, mert nem a legjobb egyetemen végeztek.

Felsőoktatás Edupress

Ötször akkora fizetésre számítanak a dánok, mint a magyarok

Elolvasom

Több mint tízezer eurós a magyar és európai, üzleti és mérnöki területen tanuló hallgatók éves jövedelemmel kapcsolatos elvárásai közti különbség. Mindkét területen a dánok számítanak a legmagasabb éves fizetésre, csaknem ötször akkora összegre, mint a magyarok - derül ki a berlini székhelyű Trendence Intézet kutatásából, mely során az elhelyezkedéssel kapcsolatos elképzelésükről kérdeztek meg 71 ezer üzleti, illetve 85 ezer mérnöki területen tanuló diáktól.

Felsőoktatás Edupress

Évi 3 milliós fizetést jósolnak maguknak a hallgatók

Elolvasom

2010-ben a Graduate Barometer felmérésében 24 ország, 850 intézmény, és 220 ezer mérnök, illetve gazdasági szakon tanuló hallgató vett részt Európa-szerte. A felmérés szerint 4,4 hónapos várakozási időt saccolnak az első munkahely megtalálása előtt a gazdasági képzésben részt vevő európai és magyar fiatalok. A magyar diákok a munkahely megtalálása után évi 2,8 milliós fizetésre számítanak, és állommunkahelyeik között a Google, az MNB és az APEH áll.

Felsőoktatás Edupress

Fizetési igények: 25 ezer forinttal kérnek kevesebbet a nők

Elolvasom

Az Educatio által készített felmérésben csaknem nyolcezer felsőoktatási hallgatót kérdeztek meg arról, hogy milyen fizetésekre számítanak a szakmájukban, illetve mekkora összeget tartanának optimálisnak. A véleményének összegzését követően kiderült: a nők az adott szakmára jellemző nettó átlagkereset megadásakor átlagosan 25 ezer forinttal alacsonyabb összeget jelöltek meg, mint a férfiak.

Felsőoktatás Eduline

Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Elolvasom

Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból pedig – legalábbis úton útfélen ezt halljuk – túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk. Akkor meg hol itt a probléma?

Közoktatás Edupress

Bátortalanok a fizetési igény megjelölésében a pályakezdők

Elolvasom

Míg a pályakezdők csupán 63 százaléka jelöli meg fizetési igényének alsó és felső határát egy álláshirdetésre küldött regisztráció során - közülük is a felsőoktatási tanulmányokat folytatók mindössze 56 százaléka -, addig az összes álláskereső 72 százaléka cselekszik hasonlóan - derül ki a Workania legújabb kutatásából. A felmérés azt vizsgálja, milyen változások figyelhetők meg a 2008. ősz óta tartó globális válság hatására a magyar álláskeresők fizetési igényeinek megfogalmazásával kapcsolatban.