szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvánosságra hozta az augusztusi átlagkereseteket. Mutatjuk a számokat.

Augusztusban a bruttó átlagkereset 391 600 forint volt, ez 9,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában pedig az átlagfizetés 395 400 forintot tett ki, míg a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 ezer 900 forintot. Mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek augusztusban a múlt év azonos hónapjához viszonyítva. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a tavaly augusztusinál  9,2 százalékkal magasabb 402 400 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 000 forintot ért el, 9,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A prémium, jutalom, egyhavi külön juttatás nélkül számított rendszeres bruttó átlagkereset 375 200 forintra becsülhető, ez 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Mennyit kereshettek a legnépszerűbb diplomákkal?

Ha kíváncsiak vagytok, hogy a 2020-as általános felvételi alapján melyik volt a tíz legnépszerűbb szak a felvételizők körében, itt megnézhetitek. A top 10-et figyelembe véve, cikksorozatunk első részében megnéztük, hogy az utóbbi évek statisztikái alapján mennyit keresnek a három legnépszerűbb szakon - azaz a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing és a pszichológia szakon - végzett frissdiplomások. Utánajártunk a negyedik, ötödik és hatodik helyen szereplő szakok bérezésének is - itt nézhetitek meg, mennyit keresnek mérnökinformatikus, turizmus-vendéglátás és ápolás-betegellátás szakon végzettek. Ebben a cikkben pedig azt néztük meg, milyen fizetésre számíthattok majd, ha programtervező informatikus, pénzügy és számvitel, gazdaságinformatikus vagy kommunikáció- és médiatudomány szakon végeztek.

Korábban már arról is beszámoltunk, hogy a miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát, így emelkedni fognak az orvosi fizetések. A döntés után egy rezidens a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot is.

Egyetem mellett dolgoznátok? Itt van néhány tipp

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet arra az esetre, ha egyetem mellett szeretnétek dolgozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!