szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most fogtok belépni a munka világába? Még sosem dolgoztatok korábban huzamosabb ideig ugyanazon a helyen? Összeszedtünk néhány jó tanácsot, amelyek pályakezdőként a hasznotokra válhatnak.

1. Legyetek a toppon

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első benyomás mennyire fontos, hiszen ez alapján fognak megítélni benneteket a későbbiekben. Amikor egy új helyre kerültök, eleinte ti lesztek a reflektorfényben, szóval legyetek pontosak, tartsátok be az ígéreteiteket és a határidőket, illetve viselkedjetek úgy, hogy a munkatársaitok fejében pozitív kép alakuljon ki rólatok.

2. Tartsátok nyitva a fületeket

Tudjatok meg minél többet a cégről, a részlegekről, arról, hogy ki mivel foglalkozik. Kerüljetek képbe vele, hogy kihez fordulhattok segítségért, ha nem működik a laptopotok, vagy éppen kinek kell szólnotok, ha tárgyalót szeretnétek foglalni.

3. Merjetek kérdezni

Az első néhány hétben rengeteg új inger fog érni benneteket, így óhatatlan, hogy elsiklotok néhány részlet felett. Ne féljetek később újra rákérdezni arra, amit elsőre nem értettetek.

4. Kérjetek visszacsatolást

Eleinte talán még fontosabb, mint a későbbiekben, hogy rendszeresen érdeklődjetek a teljesítményetekről. Kérjetek visszacsatolást a munkatársaitoktól, hiszen ebből tudtuk építkezni. Fontos azonban, hogy ne sértődjetek meg akkor sem, ha kaptok egy-két negatív kritikát, elvégre ezekből tanulhattok a legtöbbet.

5. Vegyetek részt a közösségi eseményeken

Csatlakozzatok a közös ebédelésekhez, a délutáni bandázásokhoz és ne vonjátok ki magatokat a céges bulikból sem. Ezeken a kötetlen eseményeken közelebbről is megismerhetitek a munkatársaitokat, illetve a cég azon dolgozóival is beszélgethettek, akikkel a hétköznapokban kevésbé van lehetőségetek.

+1. Ismerjétek meg a környéket

Bár ez nem kapcsolódik szorosan a munkahelyhez, érdemes az iroda környékén "felmérnetek a terepet". Próbáljatok ki néhány éttermet, ahova kijárhattok ebédidőben, illetve keressetek egy jó kávézót, ahol reggelente törzsvendégek lehettek. Ezekkel az apró rutinokkal hamar sajátotoknak érezhetitek az egész környéket.

Öt gyakori hiba az önéletrajzban

Bár elsőre közhelynek tűnik, de az első benyomás tényleg nagyon fontos, és nincs ez másként álláskeresésnél sem. Ilyenkor tulajdonképpen az önéletrajz az, ami kialakít egyfajta elsődleges képet a HR-esekben a munkavállalókról. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen CV-t adtok ki a kezeitek közül. Most összegyűjtöttünk néhány hibát, amelyekbe könnyű belefutni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!