szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár elsőre közhelynek tűnik, de az első benyomás tényleg nagyon fontos, és nincs ez másként álláskeresésnél sem. Ilyenkor tulajdonképpen az önéletrajz az, ami kialakít egyfajta elsődleges képet a HR-esekben a munkavállalókról. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen CV-t adtok ki a kezeitek közül. Most összegyűjtöttünk néhány hibát, amelyekbe könnyű belefutni.

1. Előnytelen fotó

A fürdőszobában vagy éppen a pénteki bulin készült szelfik felejtősek álláskeresésnél. Szintén nem javasolt egész alakos fotót csatolnotok és olyat sem, amin nem az alkalomhoz illő ruhában vagytok. A legjobb, ha egy profi fotóssal készítettettek néhány képet, de ha ezt nem engedhetitek meg magatoknak, akkor otthon is lőhettek megfelelő képet. Öltözzetek fel úgy, mintha állásinterjúra mennétek és kérjetek meg valakit, hogy a ház egy semleges pontján kattintson rólatok néhány portréfotót, amiből tudtok majd választani.

2. Elütések, helyesírás

A helyesírás és az elgépelések nagyon sokat elárulnak arról, hogy mennyi időt foglalkoztatok az önéletrajzotok elkészítésével. Ha nem vagytok biztosak magatokban, használjatok helyesírási szótárat, illetve a CV elküldése előtt mutassátok meg néhány családtagotoknak, barátotoknak, hogy ők is átfuthassák. Hiszen több szem tényleg többet lát.

3. Komolytalan, régi e-mail cím

A családotokkal és a barátaitokkal való levelezéshez, illetve a közösségi oldalak regisztrációihoz teljesen rendben van, ha "[email protected]" címet használtok, de álláskereséshez ez nem túl szerencsés. Készítsetek egy olyan fiókot, ami a neveteket tartalmazza és arról küldjétek el az önéletrajzotokat, illetve magában a CV-ben is azt tüntessétek fel. Arra is érdemes figyelnetek, hogy olyan email címet adjatok meg, amit manapság használtok.

4. Túl általános

Már első átfutáskor érezhető, hogy az adott pozíció megpályázására írtátok-e az önéletrajzotokat, vagy csak előkaptátok a fiókotok mélyéről és leporoltátok egy kicsit. Ahhoz, hogy ezt elkerüljétek, mindig azokra a pontokra helyezzétek a hangsúlyt, amelyek az adott pozíció szempontjából fontosak és előnyt jelentenek. Mindemellett érdemes abba is energiát fektetnetek, hogy kikeresitek, kinek is külditek pontosan a levelet, így a "Tisztelt Cím!" helyett név szerint tudjátok megszólítani a munkáltatót vagy a HR-est.

5. Túl hosszú vagy túl rövid

Gyakori hiba, hogy nem megfelelő hosszúságú egy önéletrajz. A HR-esek annyi CV-t kapnak naponta, hogy 2-3 oldalnál többet biztosan nem olvasnak el, egyszerűen félrerakják. Ha nem szeretnétek, hogy a ti önéletrajzotok is a kukában végezze, akkor próbáljatok meg rövidek és tömörek lenni. A másik véglet - főleg pályakezdőknél - a túl rövid CV. Teljesen érthető, hiszen egy alapszakon frissen diplomázott fiatal felnőttnek valószínűleg még nem volt több munkahelye, illetve több diplomája sincs. Ilyenkor érdemes írni a szakmai gyakorlati helyről, valamint az egyetemi projektekről, diákmunkákról is.

Friss fizetési adatok - ezekkel a diplomákkal kereshetitek a legtöbbet

395 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az első fél évben - derül ki a KSH legfrissebb számaiból. De kik keresnek a legtöbbet?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!