szerző:
Eduline

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de még nem döntöttétek el, melyik vizsgaközpontba jelentkezzetek? Nyelvvizsga kisokosunk újabb részében a TELC nyelvvizsgát mutatjuk be: a választható nyelvektől kezdve a vizsga felépítésén keresztül az árakig itt mindent megtaláltok.

©

Mihez fogadják el, milyen nyelvekből tehetitek le?

A TELC (The European Language Certificates) egy ötven éves nemzetközi nyelvvizsgarendszer. Magyarországon hét nyelv közül választhattok, angolból és németből tehettek belőle államilag elismert (akkreditált) nyelvvizsgát, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból és törökből pedig honosítanotok kell. amelynek díja 10 ezer forint. Az államilag elismert és a honosított nyelvvizsgákat egyaránt elfogadják például a felvételinél vagy a diplomázáshoz.

A nyelvvizsgákat alap- vagy középfokon tehetitek le, sőt, az orosz és a török nyelv kivételével A2-es, azaz alapfok alatti szinten is vizsgázhattok. Felsőfokú nyelvvizsgát angolból, németből és törökből választhattok. Ezen kívül németből tehettek egészségügyi szaknyelvi vizsgát (Pflege vagy Medizin) is.

Hogyan néz ki a vizsga?

A TELC általános nyelvvizsgái alap- és középfokon öt - olvasott szöveg értése, nyelvismereti és lexikai feladatok, íráskészség, hallott szöveg értése, és beszédkészség - részből állnak, míg felsőfokon már nincsen külön nyelvismereti teszt. Az írásbeli, beleértve a hallott szöveg értése feladatokat is, alap- és középfokon 150, felsőfokon 220 perces. A nyelvvizsga honlapján mind a hét nyelvből találtok mintafeladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulccsal.

Mikor és hol vizsgázhattok, mennyit kell fizetnetek?

A TELC itthon hatvan vizsgahelyet működtet, Budapest mellett jelentkezhettek vizsgázni Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrött, Szegeden és Pécsett is. A TELC honlapján találjátok a vizsgahelyek teljes listáját.

Jellemzően havonta, kéthavonta tartanak nyelvvizsgát a spanyol, az orosz és a török kivételével minden elérhető nyelvből. Emellett a felsőfokú és az A2-es, illetve a német szakmai nyelvvizsgákra valamivel többet kell várni. Itt nézhetitek meg az aktuális vizsgaidőpontokat.

Az alábbi táblázatban láthatjátok az államilag elismert, angol vagy német nyelvvizsgák árait:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
20 250 Ft
20 250 Ft
29 500 Ft
Középfok (B2)
22 250 Ft
22 250 Ft
32 500 Ft
Felsőfok (C1)
24 250 Ft
24 250 Ft
35 500 Ft

Emellett vizsgázhattok német szakmai nyelvből, ebből az államilag nem elismert, komplex nyelvvizsga ára 33-36 ezer forint, a választott vizsgatípus alapján.

A nem akkreditált nyelvekből (francia, olasz, spanyol, orosz és török) olcsóbb a komplex vizsga, de jóval borsosabb az ár, ha csak írásbeli vagy csak szóbeli vizsgát tennétek:

Nyelvvizsga szintje
Szóbeli ára
Írásbeli ára
Komlex vizsga ára
Alapfok (B1)
29 000 Ft
29 000 Ft
29 000 Ft
Középfok (B2)
32 000 Ft
32 000 Ft
32 000 Ft
Felsőfok (C1), csak törökből
35 000 Ft
35 000 Ft
35 000 Ft

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!