szerző:
Eduline

Hamarosan diplomáztok, de még nincs meg a nyelvvizsgátok? Nem mindegy, hogy milyen bizonyítványt szereztek, ugyanis nem minden típust fogadnak el a diplomához. Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Jövőre diplomázok, de még nincs nyelvvizsgám. Úgy tudom, alapszakon egy középfokú nyelvvizsga kell. Akkor mindegy, hogy milyen nyelvből és melyik nyelvvizsgaközpontban teszem le?

Az igaz, hogy alapszakos diplomához egy középfokú (B2-es szintű), komplex, államilag elismert általános nyelvvizsgára van szükség. Azonban az adott szak képzési és kimeneti követelményeiben ennél szigorúbb feltételt - például általános helyett vagy mellett szakmai nyelvvizsgát - is meghatározhatnak. Ezért mielőtt kiválasztjátok a nyelvvizsgát, mindenképp nézzétek meg a szakotokra vonatkozó kimeneteli követelményeket.

Az államilag elismert vizsga­rendszereket működtető vizsga­központokat és a nyelveket, amelyekből vizsgázhattok, itt találjátok. Csoportokra bontva láthatjátok például a kétnyelvű, általános nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontok listáját, de az egynyelvű, szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontok is a listán sorakoznak.

Így a saját igényeiteknek vagy éppen a követelményeiteknek megfelelően választhattok vizsgaközpontot, ahol aztán nyelvvizsgázhattok az ország különböző városaiban.

Akinek esetleg már van nyelvvizsgája, de nincsen a felsoroltak között, eljárási díj ellenében honosíthatja azt, így azt is elfogadhatják a diplomához. Erről bővebben itt olvashattok.

2020-tól már felvételi követelmény lesz a nyelvvizsga:

Mit kell teljesítenie annak, aki 2020-ban felvételizik majd egyetemre?

Milyen felvételi követelményekkel számolni 2020-tól? Olvasói kérdésekre válaszolunk. Ha 2020-ban fogok felvételizni, már kötelező lesz, hogy legyen legalább egy nyelvvizsgám? Igen. Legalább középfokú tudás kell egy idegen nyelvből - és ezt egy nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy emelt szintű nyelvi érettségivel természetesen bizonyítani is kell. Emelt szintű érettségit is kötelező lesz tennem? Így van.