szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Biztonságérzetet ad nektek, ha szótár is lehet a közeletekben nyelvvizsgázás közben? Mutatjuk, hogy a legnépszerűbb vizsgaközpontok közül melyeknél és mikor használhatjátok ezt a legális puskát.

Az Euroexam nyelvvizsgákon az olvasásértést és az íráskészséget mérő feladatokhoz korlátlanul, a hallásértésnél az utolsó öt percben használhattok egy- vagy kétnyelvű nyomtatott szótárt, de még a beszédkészség második feladatának felkészülési ideje alatt is kinyithatjátok a szótáratokat. Mivel a szótárak száma sincs korlátozva, ezért akár többfélét is magatokkal vihettek a vizsgára.

Ha az Origó nyelvvizsgát választjátok, akkor az írásbeli vizsgarész megoldásához használhattok egy- vagy kétnyelvű nyomtatott szótárt. Fontos azonban, hogy szótárnál speciálisabb kiadványokat, tematikus szótárakat nem vihettek magatokkal, illetve a szóbelin semmilyen legális puska nem lehet nálatok. A BME nyelvvizsgaközpontja szintén így szabályozza a szótárhasználatot. Az ECL nyelvvizsgán pedig csak az íráskészség (fogalmazás) vizsgarészben vehetitek elő a szótáratokat.

A papír és toll nélküli nyelvvizsgákon sem kell lemondanotok a szótárhasználatról, ugyanis az iTolc nyelvvizsgán bármikor segítségül hívhatjátok a beépített digitális szótárat. De a szintén számítógépes iXam nyelvvizsgán is használhattok egynyelvű szótárt, egyedül a magnóhallgatásos feladat kivétel. Számítógépes vizsgáknál a vizsgaközpont biztosítja az online szótárhoz való hozzáférést, de a papíralapú vizsgán – csak úgy, mint a többi nyelvvizsgánál is – nektek kell gondoskodnotok a szótáratokról.

A LanguageCert nyelvvizsgán az írásbeli olvasásértés és az íráskészség részein, illetve a szóbeli vizsga hallás utáni szövegértés részei alatt használhattok egynyelvű szótárt. Hasonlóak a szabályok a Corvinus Nyelvvizsgaközpontnál is: itt az olvasott szövegértés és az íráskészség feladatok megoldásához vehetitek elő az egy- és kétnyelvű nyomtatott szótáratokat.

A DExam nyelvvizsgán B1-es szinten az íráskészség vizsgarész alatt, B2-es és C1-es szinten pedig az íráskészség vizsgarész alatt és a beszédkészség vizsgarészen a felkészítőteremben használhattok szótárat. A Társalkodó nyelvvizsgán és a Pannon nyelvvizsgán pedig csak az íráskészség feladatok megoldásához vehetitek elő a legális puskátokat. Viszont, ha a TELC nyelvvizsga mellett döntötök, akkor felesleges magatokkal cipelnetek a szótáratokat, ugyanis azt egyetlen vizsgarésznél sem vehetitek elő.

Visszaigényelnétek a nyelvvizsgátok díját? Mutatjuk a három legfontosabb lépést

Sikeres komplex nyelvvizsgát tettetek? Még nem igényeltétek vissza a vizsgátok díját? Ezeket a lépéseket kell követnetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!