szerző:
Eduline

Egy-két idegen nyelv ismerete ma már alapkövetelmény – nem mindegy azonban, hogy a hagyományos nyelvtanulási módszereknél maradsz, vagy inkább az alternatív technikák közül választasz.

Crazy English - kiabálás nélkül nem megy?

Furcsa élményben lehet részük azoknak, akik bepillantanak egy Crazy English nyelvórára, hiszen nem éppen szokványos látvány, amint több száz, angol szavakat kiabáló diák ül egy hatalmas csarnokban. A kínai módszer – amelyről korábban már írtunk – rövid idő alatt népszerűvé vált, rengeteg rajongója van, akik szerint ezek a nyelvórák azért egyedülállóak, mert segítenek megszabadulni a gátlásoktól, ráadásul tökéletesen ellazítja őket egy-egy nehéz nap után. „Az a teóriám, hogy ha meg akarsz tanulni angolul, őrültnek kell lenned, meg kell szabadulnod a gátlásaidtól, fizikailag és szellemileg is át kell magad adnod” – mondta az ötletgazda Li Yang, aki állítólag húszmillió embert tanított meg angolul az elmúlt tíz évben.Hipnopédia - nyelvtanulás alvás közben?


A hipnopédia módszere itthon még nem annyira elterjedt, mint külföldön, ahol nemcsak nyelvtanuláshoz, hanem különféle terápiákhoz is használják. A hipnopédiával foglalkozó szakemberek szerint nem kell mást tenni, mint lefekvéskor elindítani az oktató cd-t, majd elaludni – állítólag a tudás ilyenkor rögzül. „Bár így lenne. Valójában az alvást megzavaró hangok arra késztetik az agyat, hogy éber maradjon, így megakadályozzák a személyt, hogy abba a mély alvási szakaszba jusson, amely annyira fontos” – nyilatkozta a brit Telegraphnak Florence Cardinal, egy kanadai alvásközpont szakembere.

Kreatív nyelvtanulás - beszéd az első órától

A „kreatív nyelvtanulás” nevű módszer kidolgozója Gaál Ottó, aki a maga huszonhét középfokú nyelvvizsgájával a nyelvtanulás magyarországi bajnoka címet is elnyerte. A "kreatív nyelvtanulás" abban különbözik a hagyományos módszerektől, hogy már az első leckétől kezdve beszédre készteti az embert. Az alapelvek szerint amit az ember szóban meg tud fogalmazni, azt le is tudja írni.Agyturbó - nyelvtudás három hónap alatt?


Az agyturbó nagyon gyors – három hónap alatt már használható - tudást ígér, alapja egy furcsa berendezés, amely egy videószemüvegből, egy speciális fülhallgatóból és egy fejpántból áll, tehát egyszerre lehet hallani és látni a szövegeket. A diákok a nyelvtanfolyam közel felét töltik el ilyen szerkezettel a fejükön egy fotelben fekve. „Ebben a  módosult tudatállapotban audiovizuális rögzítés történik, rögtön a hosszútávú memóriánkba. A saját agyunk állapota vezérli a folyamatot, annyit kap, amennyit csak raktározni képes, lényegesen többet, mint általában” – magyarázza Sziládi Gyula, a magyarországi agyturbó egyik alapítója, aki elégedetten nyilatkozik a módszer népszerűségéről, huszonöt laboruk van országszerte, néhányba csak előjegyzéssel lehet bekerülni.

A nyelvtanulás lehet közösségi élmény is – erre épít a Lang-8, amely kifejezetten a nyelvtanulásra létrehozott blogtér. Nincsen megkötés, bármilyen nyelven, témában és szinten lehet blogot indítani, a posztokat pedig anyanyelvi felhasználók javítják ki, és adnak hasznos tanácsokat. A legjobb online nyelvtanulási módszerekről itt olvashatsz.

Kőrösi Ivett
eduline