szerző:
Eduline

Lassan lejár a magánkiadók tankönyveinek engedélye, és az érintettek nem tudják, mi vár rájuk - írja a hvg.hu.

©

Április 1-jén indul az iskolák egy hónapos tankönyvrendelési időszaka, ám 2018. augusztus 31-én lejár az engedélye azoknak a tankönyveknek, amelyeket a magánkiadók adtak ki. Az utolsó közismereti engedélyeket ugyanis 2013-ban adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ezek járnak le - írja a hvg.hu.

A tárca szerint a lejáró tankönyvek is rendelhetőek lesznek, rajta lesznek a tankönyvlistán, viszont még korai arról beszélni, meghosszabbítják-e a lejáró engedélyeket, ezt majd egy év múlva lehet megtenni. Ám a tankönyvfelelősöknek épp azért kéne most tudni, hogy lesz-e hosszabbítás, mert ha nem, akkor most előre bespájzolnának a kívánt könyvekből.

Bonyolítja a kérdést az alaptanterv bevezetése, a kormány ugyanis 2019-ben már az új NAT szerint oktatna, de a tankönyvesek szerint ez nehezen tartható. Az új alaptanterv teljesen más lesz, mint a mostani, ezért a tankönyveket is át kell dolgozni.

A kiadók érdekvédelmi szövetsége, TANOSZ úgy látja, egy tankönyv kifejlesztése egy év, az engedélyeztetés és akkreditáció még négy hónap. Most már ismerni kéne a kerettanterveket ahhoz, hogy lehessen tankönyvet fejleszteni, de még az annak alapot adó NAT szövege sem készült el. Ezért a szervezet szerint a NAT reális bevezetési ideje inkább 2020. Ezért is szeretnék a kiadók, hogy a tankönyveik engedélyét hosszabbítsák meg legalább két évvel, épp erre az átmeneti időszakra, mert különben káosz lehet a tankönyvpiacon.

Visszavágtak Balognak a tankönyvesek: nem létezik ingyenes tankönyv, valaki mindig fizet

Tényekkel igazolható, hogy a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével nem értünk el 20-30 százalékos árcsökkenést, mindössze annyi történt, hogy az állami kiadó tankönyveinek árában nem jelenik meg minden költség - írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete. Ahogy már beszámoltunk róla, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint megérte létrehozni a nagy állami tankönyvellátó rendszert, hiszen így a családok zsebében sokkal több maradt.