szerző:
Eduline

Magyartanárokat kérdeztünk arról, milyen helyesírási hibák fordulnak elő a leggyakrabban a diákok dolgozataiban. Nem okozott meglepetést, hogy a legtöbben a földrajzi nevekkel, az egybe- és különírás szabályaival küzdenek, de van néhány olyan szó is, amelyet nemcsak a diákok, hanem tízből nyolc felnőtt is rosszul ír le.

Szerviz

Minden utcasarkon díszeleg legalább egy "szervíz" felirat - pedig a szerviz i-vel írandó, nem pedig í-vel. Nincs köze a vízhez.

Dicséret

Hosszan szoktuk ejteni a dicséret i-jét, ezért aztán az Eduline által megkérdezett magyartanárok szerint gyakori, hogy a diákok (és a felnőttek) í-vel írják a dicséretet.

©

Éjszakaibusz-hálózat

A hírhedt mozgószabály, amely valószínűleg mindenkinek rémlik a nyelvtanórákról, de pontosan nem tudják felidézni a szabály minden pontját. Ebben az esetben: ha egy különírt szókapcsolathoz (éjszakai busz) olyan szó járul, amely a kettőhöz együtt tartozik, akkor a köztük lévő szóköz eltűnik, és az új tag (a szavak hosszától függetlenül) kötőjellel fog a kettőhöz járulni. Éjszakaibusz-hálózat.

Nyitvatartás

Az akadémiai helyesírási szabályzat 12. kiadásának megjelenése óta teljes a tanácstalanság: most akkor nyitva tartás vagy nyitvatartás? A válasz: a 12., vagyis aktuális helyesírási szabályzat szerint a helyes forma a "nyitvatartás".

Itt vannak az új helyesírási szabályok: lejárt a türelmi idő

Mostantól csak az új szabályok érvényesek. Vége a türelmi időszaknak, már kizárólag a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása érvényes - hívja fel a figyelmet a hvg.hu a Magyar Nemzet alapján. A Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei tavaly szeptemberben rukkoltak elő az új kiadással, ami egy évig az azt megelőző, 1984-es kötet szabályaival együtt volt érvényes.

Duna-part

Rémálmainkban se jöjjenek elő azok a röpdolgozatok, amelyekkel a földrajzi neveket kérték számon a tanárok? Pedig időnként kénytelenek vagyunk leírni egy-két földrajzi nevet (még ha a kis-Szunda-szigeteki formát viszonylag ritkán kell használnunk). A leggyakoribb hiba talán a Dunapart és a Duna part - pedig ezt a helyet kötőjellel kell írni: Duna-part.

ELTE-n

Felvételi előtt különösen aktuális. A magyartanárok szerint újra és újra előkerül a mozaikszavak toldalékolásának kérdése, sokan rosszul használják a szabályokat (vagy egész egyszerűen nem ismerik a szabályokat). A helyes alak nem az ELTÉ-n vagy az ELTE-én, hanem az ELTE-n.

Muszáj

Még felnőtteknél is előfordul, hogy rosszul írják. A helyes alak: muszáj.

El akartam mondani

Az egyik leggyakoribb hiba az általunk megkérdezett magyartanárok szerint, hogy az igekötőt nem ahhoz az igéhez kapcsolják, amelyhez tartozik: az elakartam mondani helytelen, az el akartam mondani (elmondani az eredeti ige) helyes.

Mariann-nak

Kifejezetten csúnya leírva, pedig ez a helyes alak. Ez az új helyesírási szabályzat egyik hozadéka: míg korábban lehetett egyszerűsíteni, ha a keresztnevek toldalékolásakor három ugyanolyan mássalhangzó került egymás mellé (Mariannal), az új szabályzat miatt már nem lehet ilyet tenni. Vagyis a helyes alak: Mariann-nal.

New York-i

Nem new yorki, nem New yorki, hanem New York-i. Az ok: a többelemű tulajdonnevek írásmódját akkor is megőrizzük, ha toldalék kerül a végére.

 

Húzós helyesírási teszt: most kiderül, mennyire ismeritek az új szabályokat

Harminckét év után új helyesírási szabályokat kell megjegyezni - A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása tavaly ősszel jelent meg, alaposan megnehezítve sokak dolgát. Az új szabályok alapján összeállítunk egy ötperces tesztet, de előre szólunk: nem lesz könnyű! Mi változott? A szabályzat 12. kiadása alapján kétféleképpen lehet írni az ingadozó kiejtésű h végű szavak ragos alakjait.