szerző:
Eduline

Hirtelen adott a kormány több mint 30 milliárd forintot a Kliknek és a szakiskolák fenntartójának. Bár a Klik úszik az adósságban, úgy tűnik, hogy ezt a pénzt most nem ennek a mérséklésére fordítják.

©

A kormány elhasználta az idei költségvetésben kalkulált 100 milliárd forintos tartalékát, így múlt héten 60 milliárddal megemelte azt. A pluszforrás több mint a felét oktatásra fordítják, elsősorban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kap belőle - írja a Napi.hu.

A kormány a 60 milliárdnak a felét a menekültválság kezelésére szánta, a másik felét pedig előre nem látható intézkedésre. Pénteken derült ki, hogy 33,6 milliárd forintot az oktatás területén költenek el – áll a cikkben.

Az összeg nagyobb részét a portál szerint a Klik kapja majd, pontosan 26,6 milliárdot. A kormányhatározatból az nem derül ki, hogy ez pontosan mire megy majd el, csak annyit lehet tudni, hogy személyi kiadásokat fedez belőle az intézményfenntartó, nem pedig az adósságát csökkenti.

Mint ismert, a Klik megalakulása óta küzd költségvetési problémákkal, a teljes adósságállománya milliárdokban mérhető. Az intézményfenntartót már tavaly is ki kellett segíteni, akkor a kormány közel 20 milliárdot adott pluszban.

A 33,6 milliárd forint fennmaradó részéből a szakiskolák részesednek. A most felálló Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a szakképzési centrumok is kapnak a pluszforrásból.