szerző:
Eduline

Átalakítja a kormány a közoktatást: jönnek az iskolaközpontok, amik körül azonban egyelőre nagy a titkolózás, még az érintettek sem tudnak részleteket.

©

„Csak hallomásból tudunk róla, hogy iskolaközpont leszünk” – mondja az egyik járási központban lévő iskola igazgatója arról a nagyszabású kormányzati elképzelésről, amely szerint az úgynevezett szórvány-, illetve alacsony gyerekszámú településekről, falvakból egy-egy helyi központba viszik a felsősöket tanulni pár éven belül.

A határidő 2018, az imént is idézett igazgató hivatalosan még semmiféle információt nem kapott az egészről – írta a vs.hu.

Egy másik igazgató azt mondta, „volt valami tájékoztatás, de messze nem biztos, hogy iskolaközponttá válunk. A tervek szerint a központok három lépcsőben jönnének létre. De hogy tényleg bekerülünk, vagy sem, azt tankerületi szinten tudják csak, és titkosan kezelik.” Szerinte az iskolájuk csak akkor lesz alkalmas központnak, ha előtte fejlesztik az infrastruktúráját.

Arról egyelőre csak találgatni lehet, pontosan hány évfolyamot érint majd az országos átalakítás.

Nem tudni azt sem, hol lesznek ezek a gyűjtőiskolák. A lapnak nyilatkozó iskolaigazgatók azt mondták, úgy értesültek a változásról, hogy a megyei tanévnyitókon láttak egy térképet, rajta sok pöttyel és azzal a felirattal, hogy majd ezek lesznek az iskolaközpontok

Beszéltek több olyan iskola vezetőjével is, amelyben megszűnhet a felső tagozat. Ők még kevesebbet tudnak, mint a vélhetően központtá váló intézmények vezetői. „Semmiféle határidőt nem tudunk. Csak annyit, hogy folyamatban van” – mondta egy igazgató, aki úgy tudja, ha nem lesz elég gyerek, megszűnik a felső tagozat. „Nagyon a határon vannak az osztálylétszámok, próbálunk mindent megtenni, hogy megmaradjunk: reklámozunk, még többet dolgozunk.”