szerző:
Eduline

A tanárok nem tudják, miről kéne titkot tartaniuk, pedig büntethetők lennének, ha megszegik.

©

Titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került szakképzési centrumokban dolgozó tanároknak, értesült az Index.

Egy érintett tanár a portálnak arról számolt be, hogy olyan kitételek vannak az aláírandó dokumentumban, mint "a közalkalmazott a tudomására jutott minősített adatokat és az intézmény szolgáltatására vonatkozó bármilyen információt megtartja", vagy "a tevékenységem során előttem ismertté vált olyan tényekről, adatokról illetéktelen szervnek vagy személynek tájékoztatást nem ad, melynek kiszolgáltatása az állam, közigazgatási szerv, a munkatársam vagy az állampolgár számára hátrányos vagy jogellenesen előnyös következménnyel járna".

Az indexnek nyilatkozó másik tanár szerint fogalmuk sincs, miről kéne titkot tartaniuk. Pedig fontos lenne tudniuk, ugyanis ha megszegik az aláírt kötelezettséget, büntethetők lennének.

A tárca a portál kérdéseire csak egy általános választ küldött, melyben a Munka törvénykönyvére hivatkoznak.

Kérdésükre, hogy ez a sajtóval való kapcsolattartás betiltását is jelenti-e, az NGM azt válaszolta: "a titoktartás nem terjed ki a közérdekű adatok nyilvánosságára és a közérdekből nyilvános adatra vonatkozó, törvényben meghatározott adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségre".