szerző:
Eduline

Másodízben kerestük meg a gyakorlóiskolákat működtető felsőoktatási intézményeket, ezúttal szerdán az intézményeikben is tiltakozó pedagógusok kapcsán érdeklődtünk az egyetemek hozzáállásáról a közoktatás problémái kapcsán. Egyelőre tartanak a választól, mint a tűztől, az viszont kiderült, hogy Szegeden munkajogi következménye lehet a polgári engedetlenségnek.

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorlóiskolája, valamint az ELTE PPK oktatói, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium pedagógusai is csatlakoztak a szerdai polgári engedetlenségi mozgalomhoz. A közoktatásban tapasztalt tiltakozási hullámmal kapcsolatban eddig nem szólaltak meg a felsőoktatási intézmények vezetői, pedig hallgatóikat azokkal az érettségizőkkel töltik fel, akik tanulmányaira komoly hatással volt a centralizált közoktatás, illetve a tanárképzésben is érintettek.

Egy korábbi cikkünk kapcsán a nagyobb egyetemek részéről az ELTE Tanárképző Központja válaszolt,, miszerint alkalmasnak érzik magukat a feladatra, amennyiben a kormány átszervezné az egyetemekhez a tankönyvírást és a pedagógusok továbbképzését, de a közoktatásban tapasztalt problémákra érdemben nem reagáltak.

A szerdai tiltakozás kapcsán ismét megkerestük az érintett egyetemeket, ezúttal Szegedről válaszolt az SZTE közkapcsolati igazgatója, valamint a gyakorlóiskolát vezető Dobi János igazgató - az ELTE válasza nem érkezett be a tiltakozás reggeléig. Dobi elmondta, hogy még a múlt hét során tájékoztatta a pedagógusokat a szerdai tiltakozás jogi kereteiről, hogy mit takar a polgári engedetlenség, valamint azt, hogy ez nem egy törvényeknek megfelelő sztrájk. Az iskolánál ezek alapján azok a pedagógusok tiltakozhatnak jogszerűen reggel 8 és 9 között, akiknek lyukasórájuk lenne.

Bittner Péter a fenntartói szemszögből közelítve elmondta, hogy a munkabeszüntetés egy munkajogi kategória, de nem egyértelműsítette, hogy eljárást kezdeményeznek-e azokkal szemben, akik mégis az órájuk alatt tiltakoznának. Dobi ezt tovább árnyalta, feltételezésekbe sem szeretett volna bocsátkozni, hogy lehet-e felelősségre vonás. Hangsúlyozta, hogy minden tanár egyéni döntése lesz, hogy tiltakozik-e szerdán.

Frissítés - 2016.03.30.

A szegedi iskolánál csendben zajlott le a tiltakozás, melynek tetőzésekor 60-80 ember gyűlt össze. Információink szerint egyetlen olyan tanárt sem ér majd retorzió azért, mert nem a lyukasórában tiltakozott.

A szerdai tiltakozásról részletesebb beszálónkat itt olvashatod.