szerző:
eduline/mti

Bár Európában 110 katolikus iskolával kevesebb működik már, világszerte egyre többen tanulnak ilyen intézményben - derült ki Erdő Péter bíboros, prímás nyilatkozatából, aki a Katolikus Nevelés Kongregációja vatikáni plenáris ülésén vett részt.

Erdő Péter bíboros
©

A katolikus oktatási intézmények utóbbi három évének tevékenységéről volt szó az elemi iskoláktól az egyetemekig a vatikáni találkozó során. Erdő Péter szerint a katolikus oktatás helyzete a világban "rendkívül bátorító" összképet mutat. "A cél a társadalomban élő, a társadalomért felelősséget vállaló iskola és olyan nevelés és oktatás, amely nem csupán ismeretek átadását, még csak nem is csupán a személy nevelését célozza, hanem azt is, hogy a közösség számára hasznos életre készítse fel az embereket" - jelentette ki Erdő Péter.

Tavaly történt meg először, hogy a katolikus iskolák tanulóinak a száma világméretben meghaladta a 60 milliót - mondta a bíboros. Európában a katolikus oktatási intézmények száma több mint száztízzel csökkent, bár vélhetően nem Magyarország érte a felelős, ugyanis míg a diákok száma az utóbbi három évben stagnál, Magyarországon például emelkedett. Az egyházi iskolák térnyeréséről korábban itt írtunk. Az észak-amerikai térségben visszaesett a számuk, Afrikában viszont egymás után nyitják a katolikus iskolákat és egyetemeket.

A bíboros aktuális nevelési kérdésnek nevezte a katolikus oktatásban is az azonosság, identitás, szellemiség értékeit, amelyeket nemcsak megőrizni kell, "hanem úgy is kifejezni, hogy az a mai világban vonzó legyen, és valóban cselekvésre és társadalmi jelenlétre ösztönözzön".

A katolikus oktatás nem feltétlenül jobb, mint a világi, mivel nem "versenyistállóként" működik

- mondta Erdő Péter. A küldetésben látja a különbséget: a katolikus oktatás a konkrét szakmai ismeretek mellett a személy további fejlődéséhez szükséges alapokat és értékeket kívánja átadni. Szerves összképet adva a világról segít elhelyezni magunkat benne, hogy érezzük életünknek és a közösségnek az értelmét és a célját, vagyis az önzetlen társadalmi felelősségvállalásnak is a forrása - mondta Erdő Péter.

Megjegyezte, nagyon fontos, hogy ne csupán információk áradatát zúdítsuk a fiatalokra, hiszen a mai világ információval bőven ellát mindenkit, ámde szükségünk van a gondolkodás képességére és kritikai érzékre, hogy meg tudjuk különböztetni az igazat, a tévest, a biztost, a bizonytalant, a lényegest és a lényegtelent.