szerző:
Eduline

A fiatalok körében közel 10 százalék az öngyilkosságok aránya, ami főleg egy különös vizsgának köszönhető. Tegnap még a repülőjáratokat is leállították, hogy diákok százezreinek életéről egyetlen, 8 órán át tartó vizsgával döntsenek.

©

Tegnap írtunk arról, hogy még a repülők indulását is elhalasztották, hogy a dél-koreai felsőoktatási felvételi idején ne zavarja a diákokat. Mintegy 600 ezer koreai diák írt vizsgát tegnap, és nem túlzás azt állítani, hogy döntötte el élete további részét. Bár nem csak ezen a felvételin keresztül lehet bekerülni egyetemre, ezer éve ez az elfogadott mód erre. Ezer éven azt értjük, hogy szó szerint egy évezrede, hiszen a vizsga eredetijét már a 10. században kidolgozták.

A diákok előtt rengeteg lehetőség nyílik meg, ha az ország legjobb egyetemein, azaz a Szöuli Nemzeti Egyetemen, a Korea Egyetemen, vagy a Yonsei Egyetemen folytathatják a tanulmányaikat. A diákokba egész tanulmányaik során azt plántálják, hogy a felvételi életük legfontosabb pillanata, hiszen ha ez sikerül, egészen könnyű és sikeres életük lehet. Bár Koreában nem csak így lehet egyetemre jutni, van egy másik út, amikor az egyetemnél közvetlenül felvételiznek, de aki így kerül be egy egyetemre, arra nem ugyanúgy tekintenek a tanárok, és az évfolyamtársak sem. Az egyetlen társadalmilag elfogadott felvételi mód tehát a központi vizsgázás.

 

Nem véletlen, hogy brutális elánnal készülnek a vizsgára a diákok. A 10. osztálytól, tehát a gimitől kezdve lendülnek igazán bele, ekkor egy átlagos diák 10 órát tölt naponta suliban, otthon pedig késő estig tanul. Akinek még ezután sem sikerül jól a nyolc órán át írandó teszt, az egy éven belül ismételhet, de sokkal jobb eredményre aligha számíthat, mivel előtte 12 éven át tart a felkészülés, amit pár hónap alatt lehetetlen behozni.

A már szinte irreális elvárások miatt a koreai diákok az egyik legjobban teljesítők az OECD felmérésein, összesítésben a második helyet csípik el már évek óta Szingapúr mögött. A sikerért azonban nagy árat fizetnek: az OECD 2014-es felmérése szerint a dél-koreai gyerekek a legboldogtalanabbak a vizsgált 30 ország közül. Míg sok gyereket depresszióba és öngyilkosságba taszítanak az elvárások, sok szülő minden spórolt pénzét különórákra költi, évente összesen 1,8 milliárd dollár megy el ilyen célra az országban.

Dél-Koreában követik el a világon az egyik legtöbb öngyilkosságot a lakosság számához viszonyítva. A 10 és 24 év közötti korosztálynál ez a vezet halálok, 2013-ban közel 10 százalék volt az öngyilkosságok aránya a fiatalok között.

Nem véletlen, hogy a vizsgán napján tele vannak a templomok szülőkkel, akik gyerekeik jövőjéért imádkoznak. Nem biztos, hogy csak a vizsgaeredményeik miatt aggódnak.