szerző:
Eduline

Elkezdődtek az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) a személycserék, Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár és Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg-központ vezetője mellett más is távozhat. Az Educatio vezetőjének elbocsátása pánikot okozott a tárcánál – írja az Index.

©

A hvg.hu pénteken írta meg, hogy az Educatio Nonprofit Kft. éléről azonnali hatállyal és indoklás nélkül elbocsátották Kerékgyártó Sándort. Kerékgyártó 2010 júliusa óta irányította az állami céget, amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

Ami biztos, hogy Hoffmann Rózsa, az Emmi eddigi közoktatási államtitkára távozik posztjáról, az utódlás kérdése azonban állítólag ismét nyitottá vált. Eddig Hoppál Péter Fidesz-szóvivőt tartották befutónak, ám az Index szerint az ő kinevezésére újabban egyre kevesebben fogadnának.

A köznevelési helyettes államtitkár, Sipos Imre pozíciója biztosnak tűnik, olyannyira, hogy a hírek szerint az államtitkári szék várományosaként is szóba került. „Az ambíció, a lojalitás és a magabiztosság megvan, csak a többiben azonban nagyon hasonlít Hoffmannhoz” – mondta az Indexnek a lap egyik forrása.

A miniszter figyelmének fókuszában áll a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is. Marekné Pintér Aranka távozását szinte mindenki biztosra veszi, ugyanakkor a megfelelő ember még itt sincs meg. Felvetődött, hogy esetleg Pölöskei Gáborné, Áder János köztársasági elnök húga léphetne Pintér Aranka helyére, ő azonban valószínűleg nem vállalja a feladatot.

A lap szerint Pölöskeinéről inkább tartják, hogy az államtitkári posztra, esetleg az Oktatási Hivatal (OH) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) összevonásával létrejövő mamutintézmény vezetésére pályázik. Az Index szerint az OH elnöke nyugdíjba készül, az OFI élén pedig Hoffmann Rózsa bizalmi embere, Kaposi József áll.

A lap hozzáteszi: sokan egy régi-új szereplőt vélnek felfedezni a háttérben, Gál András Leventét, aki az első Orbán-kormány idején az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, 2010-től a KIM államtitkáraként dolgozott.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!