szerző:
Eduline

Bírálta Tél Tamás fizikus lépését a Nemzeti Tankönyvtanács másik tagja, Hermann Róbert történész, miután a Magyar Tudományos Akadémia által delegált Tél kivonult a testületből. Meg nem erősített hírek szerint a tanács korábbi elnöke sem vesz már részt a testület munkájában. A tagok listája nem nyilvános, az általuk véleményezett kísérleti tankönyveket azonban élesben tesztelik, amellyel többen nem értenek egyet - írja a hvg.hu.

©

„A mi időnkben is tanultunk rossz történelemkönyvekből, mégsem lett belőle bajunk” – jelentette ki a hvg.hu-nak Hermann Róbert történész, aki szintén tagja a Nemzeti Tankönyvtanácsnak, amelyet Tél Tamás fizikus június végén hagyott ott. A Magyar Tudományos Akadémia által delegált Tél akkor azt írta: a szeptemberben megjelenő, állami fejlesztésű tankönyveknél vannak sokkal jobbak is a piacon, a koncepcionális hibákon pedig a kipróbálás során sem lehet javítani. Hermann Róbert szerint azonban a hatodikos általános iskolai, illetve a másodikos gimnazista történelemkönyvekben csak kisebb hibák vannak, az elsős és a kilencedikes tankönyvek viszont szerinte kitűnőek.

A tankönyvellátás 2014. január elseje óta állami feladat: a piaci elvekre épülő tankönyvellátás megszűnt. A felhasználható tankönyvekről tankönyvjegyzéket kell vezetni, az iskolák a fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzékben szereplő két tankönyvből választhatnak. A könyvek magas minőségéért a Nemzeti Tankönyvtanácsnak kellene garantálnia: a 13 tagú testület előkészíti a tankönyvekre vonatkozó döntéseket, meghatározza a fejlesztési irányokat, és véleményezi az anyagokat. A tankönyvpiac államosításáról szóló összes cikkünket itt találjátok.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy élesben teszteljenek gyerekeken kísérleti tankönyveket. A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!