szerző:
MTI

Megkurtították egy japán középiskolai tanárnő fizetését, amiért nem volt hajlandó felállni a himnusz meghallgatásakor egy iskolai ünnepségen, és egy oszakai bíróság úgy találta, az oktatási hatóság jogosan büntette pénzmegvonással a pedagógust - jelentették csütörtökön japán lapok.

A 63 éves Simizu Hiroko tanárnő 2013-ban iskolája egyik ünnepségén nem volt hajlandó felállni a helyéről, amikor elhangzott a japán himnusz. Érvelése szerint azzal az előírással, hogy álló helyzetben kell hallgatni a nemzeti éneket, egy bizonyos ideológiát kell szolgálni.

A helyi oktatási hatóság fizetése egy részének megvonásával büntette a tanárnőt, aki a bírság miatt bírósághoz fordult. Az oszakai körzeti törvényszék szerdán elutasította beadványát. Naito Hirojuki bíró érvelése szerint a szóban forgó előírás célja nem az volt, hogy bármiféle ideológiát kényszerítsen az ünnepség résztvevőire, hanem hogy "a ceremóniát zökkenőmentesen bonyolíthassák le és rendet tarthassanak".

 

A japán nemzeti zászló előtti tisztelgést és a himnusz éneklését a japán pacifisták és baloldaliak annak bevezetése óta elutasítják, mivel úgy vélik, hogy ezek a japán militarista múltat dicsőítik. Naito úgy vélte, azzal, hogy a tanárnő ülve maradt, "személyes meggyőződését a tisztségviselői fegyelem fölé emelte".

Az oktató kijelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

 

Az utóbbi években számos tanár került összetűzésbe az oktatási hatóságokkal hasonló ügyek miatt, habár az igazságszolgáltatás képviselői nem ítélik meg ezeket egységesen. Tavaly a tokiói körzeti bíróság összesen több millió dolláros kártérítést ítélt meg számos pedagógusnak, akiket amiatt értek szankciók, mert nem voltak hajlandóak elénekelni a himnuszt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly a parlamentben bejelentette, hogy nem csupán az általános és a középiskolákban, hanem az állami egyetemeken is kötelezővé teszik a nemzeti zászló felvonását, és azt, hogy a résztvevők állva hallgassák végig a himnuszt az összes ceremónia idején.