szerző:
Eduline

A szakközépiskolai tanulók kimaradtak a NAT szabályozási köréből, pedig ebbe az iskolatípusba jár a korosztály közel negyede - írja az új alaptanterv tervezetéről a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma.

©

A dokumentum újszerű alapelveket fogalmaz meg, ugyanakkor azokat a régi struktúrákba, egy 3X4 éves szakaszolást feltételezve a 25 évvel ezelőtti szemlélettel közelíti meg. A fejlett világ országaiban az általános iskola 9 vagy 10 évfolyamig tart, erre épül a szakképzés - írja az új Nemzeti alaptanterv tervezetéről a Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégiuma.

Annak ellenére, hogy a tervezett több mint egy évtizedre előretekint, utalva 2030-ra, adottnak veszi a jelenlegi szakképzési szerkezetet. Különösen a szakközépiskolák tanulói számára érdemben egyáltalán nem fogalmaz meg egy korszerű tananyagstruktúrát - teszik hozzá.

Nem minden iskolákban lenne szabad megkezdeni a korai nyelvoktatást

Csak azokban az iskolákban lenne szabad megkezdeni a korai nyelvoktatást, amelyekben biztosítani tudják az adott életkori sajátosságokhoz illeszkedő foglalkozásokat, és amelyek lehetőséget adnak a megkezdett nyelv folytatására a kötelező nyelvtanulás megkezdése után is - hívta fel a figyelmet a Nyelvtudásért Egyesület.

A szakmai szervezet szerint gond, hogy a NAT-ban megmarad a szülőket és gyerekeket megtévesztő,  "a valós tartalmat elfedő iskolatípus-megnevezés, szakközépiskolának nevezik azt a szakiskolát (szakmunkásképző iskolát), ahol mindössze heti 6 órában tanítanak közismereti tantárgyakat. Erre az alapra ígérnek 2 év alatt érettségi vizsgára felkészítést. Szakgimnáziumnak nevezik azt a szakközépiskolát, amelyben lecsökkentették a közismereti óraszámokat".

Problémásnak tartják azt is, hogy a szakközépiskolai (szakiskolai) tanulók kimaradtak a NAT szabályozási köréből, pedig ebbe az iskolatípusba jár a korosztály közel negyede.

Úgy vélik, a szakgimnáziumi (szakközépiskolai) tanulókat az iskola csak a szakirányú továbbtanulásra készíti fel, kizárja őket a más irányú felsőoktatási intézményekből, ezzel lehetetlenné teszi a pályakorrekciót.

Abszurd, hogy még a NAT-tervezet megjelenése után sem derült ki, kik készítették az anyagot

Elfogadhatatlannak tartják, hogy az új Nemzeti alaptanterv tervezete a nyilvánosság kizárásával készült, „abszurdum, hogy még a tervezet megjelenése után sem hozták nyilvánosságra, kik készítették a szakmai anyagot" - írja állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete (TTE), amely részletes véleményt közölt a NAT-tervezetről.