szerző:
Eduline

Intim és kényes kérdésekre kell válaszolniuk egri középiskolásoknak. Egészségügyi adatok, függőségek, szexuális szokások – az iskolaorvos szerint a gyerekek érdekében történik mindez. A jogvédő azonban állítja, teljesen törvénytelen, amit az iskola művel.

Ivott-e már, volt-e már részeg, használt-e már drogot, volt-e már szexuális kapcsolata óvszer nélkül – ilyen kérdésekre is válaszolniuk kell egy kérdőív szerint egri kilencedikes diákoknak.

A hvg.hu cikke szerint a felmérés nem anonim, névvel, iskolával, osztállyal kell vállalni a válaszokat. A bevezető szerint „a lelki és életmódi rizikómagatartás kiderítése” céljából van szükség a kérdőív kitöltésére.

A még érthető kérdések – mint hogy mikét táplálkozik a gyerek, fogyaszt-e koffeintartalmú italokat – mellett hamar elérkezik a kérdőív olyan témákhoz, amikről kevésbé érthető, miért lenne fontos az iskolának. Például kíváncsiak arra, hogy ki szokott káromkodni, esetleg lopni.

A hvg.hu szerint a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Szakközépiskolában készülnek kifaggatni a gyerekeket, de Eger több más intézményében is bevett gyakorlat, hogy ilyen kérdésekkel szembesítik a diákokat.

Az iskola vezetője a portálnak elmondta, a gyerekek védelmében van szükség a kérdőívre, amihez orvosi titoktartást garantálnak, a szülőkkel pedig aláíratnak egy beleegyezést arról, hogy a gyerek részt vehet a felmérésen. Igaz, azt az iskolaorvos is elismerte, hogy a szülők a beleegyezéskor még nem ismerhetik meg a kérdéseket.

A Társaság a Szabadságjogokért jogsértőnek nevezte a kérdőívet. „A kérdőívben egészségügyi adatokra, illetve szexuális élettel és szenvedélyekkel kapcsolatos információkra kérdeznek rá, ezek pedig különleges adatok, vagyis a személyes adatokon belül is szigorúbban védettek. Eleve megdöbbentő, hogy ezekre személyi azonosításra alkalmas módon kell válaszolniuk” – mondta Szabó Máté Dániel, a TASZ szakmai igazgatója.