szerző:
Eduline

30 ezer tanárnak minősítési eljárásban kell részt vennie, több mint 12 ezer pedagógust pedig tanfelügyelők ellenőriznek jövőre. Szeptember 1-jén több tucat iskolában nem indul több gimis osztály. A tanárok fizetése átlagosan 3,5 százalékkal növekszik.

Pár ezer forintos béremelés, minősítés, tanfelügyelet - ez vár a tanárokra szeptembertől
©

Ennyit keresnek a tanárok szeptembertől

Szeptembertől újra emelkedik a tanárok fizetése, átlagosan 3,5 százalékkal. A megígért béremelés 60 százalékát két évvel ezelőtt kapták meg a pedagógusok. A 2014-ben esedékes után most ismét a teljes béremelés 10 százalékával emelkednek majd a fizetések, amelyet 2016-ban és 2017-ben ugyanilyen mértékű emelés követ. Mi vár a diákokra a következő tanévben?

A 3-5 éve pályán lévő, főiskolai végzettségű tanárok bére bruttó 205-206 ezer forint, a 12-14 éves tapasztalattal rendelkezőké pedig bruttó 240 ezer forint lesz. Az azonos kategóriában lévő, egyetemi diplomával rendelkező pedagógusok bruttó 227 ezer, illetve bruttó 264-265 ezer forintos fizetésre számíthatnak. A középfokú végzettségűek bére ugyanakkor csak néhány száz forinttal emelkedik. A fizetések pontos összegét a különböző kategóriákban itt nézhetitek meg.

30 ezer tanárt minősítenek

30 ezren vehetnek részt a 2016-os minősítési eljárásban, és kerülhetnek magasabb fizetési kategóriába 2017. január 1-jétől. Nekik november 30-ig kell feltölteniük a portfóliójukat az erre szolgáló online felületen keresztül.

A portfólió adja az összeredmény 50 százalékát. 20 százalékban számít a munkakör részét képező folalkozás, tanóra megtartása, és ennek értékelése, és 30 százalékban az intézményi önértékelés pedagógusra vonatkozó része, az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) eredménye.

A portfólióhoz szükség van többek között szakmai önéletrajzra, óratervekre, csoportprofilokra, és a tanár szakmai életútjáról szóló esszére is. A tanári minősítésről és a portfólióról itt olvashattok részletesen.

Így zajlik a tanfelügyelet

2016-ban 11 800 pedagógust, 1800 vezetőt és tíz intézményt ellenőriznek a tanfelügyelők. A - hivatalos nevén - pedagógiai-szakmai ellenőrzésen ötévente egy alkalommal mindenkinek át kell esnie.

A tanfelügyelők mesterpedagógus fokozattal rendelkező tanárok - az ellenőrzés során órát látogatnak, megvizsgálják a különböző dokumentumokat, interjúznak, és elemzik az intézményi önértékelés eredményeit. A tanfelügyeletről itt találtok további részleteket.

80 iskolában szűnik meg a gimnáziumi képzés

Július 1-jétől 300, 2016. július 1-jétől pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába. Az iskolák szakképzési centrumokba tömörülnek.

Azokban az intézményekben, ahol szakközépiskolai és gimnáziumi oktatás is folyt, az utóbbi megszűnik, de kifutó jelleggel még végigvihetik a gimis osztályokat. Ez összesen 80 vidéki iskolát érint, amelyek közül 31 olyan térségben található, ahol nincs más gimnázium.

A szakképzés átalakításáról itt olvashattok részletesen.

A hónap első napján kezdődik az oktatás

A következő tanévben szeptember 1-jén, kedden kell először iskolába menni. A tanév 181 napos, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nap lesz. A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumait itt találjátok. Azt, hogy mely szombatokon kell dolgozni 2015-ben és 2016-ban, itt nézhetitek meg.

Hamarosan radikális változások jönnek

2016. szeptember 1-jétől teljesen átalakulnak a közoktatási intézmények: a szakközépiskolák szakgimnáziumokká válnak, amelyekben az érettségi után két év alatt lehet majd OKJ-s végzettséget szerezni. A szakközépiskolákban (a korábbi szakiskolákban) három év után szakmai vizsgát, további két év tanulással pedig érettségit tehetnek a diákok. A szakiskolákban sajátos nevelési igényű diákokat tanítanak majd. A közoktatás átalakításának részleteit itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!