szerző:
MTI

Nem kell problémát keresni a közoktatási helyettes államtitkár lemondása mögött - mondta Hoffmann Rózsa az Inforádió...

©
Nem kell problémát keresni a közoktatási helyettes államtitkár lemondása mögött - mondta Hoffmann Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. Az államtitkár örülne, ha Gloviczki Zoltánban "megerősödne mégis, hogy érdemes végigcsinálni még pár évet".

Az oktatási államtitkár a Gloviczki Zoltán távozását firtató kérdésre megerősítette, hogy azt a jövő év tavaszára időzítették, amikorra a törvényalkotást és a szükséges egyéb jogalkotási munkát befejezik. Hoffmann Rózsa cáfolta, hogy a helyettes államtitkár a pedagógus-szakszervezetekkel ismételten szükségessé vált tárgyalások miatt mondott volna le.

Arról, hogy őt személy szerint is több ízben lemondásra szólították fel az utóbbi hetekben, azt mondta: lelkiismereti kötelessége, hogy a helyén maradjon mindaddig, amíg lehetőséget lát arra, hogy amit elkezdtek, azt befejezzék - fogalmazott.

Arra a felvetésre, mi lesz, ha esetleg mégsem lehetne 2013 szeptemberében az életpályamodellt és a béremelést bevezetni, azt mondta: a tavaszi hónapokban a gazdasági mutatók biztosabban látszanak, túlleszünk az IMF-tárgyalásokon, "az unió indulatai is lecsillapodnak", a kormányfő is akarja, "nekem csak erre van forgatókönyvem" - szögezte le az államtitkár.

Hoffmann Rózsa azt mondta, megérti a szakszervezeteket, hogy érdekeiket érvényesíteni akarják, de az általuk választott eszköz szerinte semmiképpen sem helyes a jelenlegi helyzetben, és nem örül annak, hogy naponta borzolják a kedélyeket. Sokkal jobb lenne megértetni az emberekkel, hogy a kormány a helyén van, és mindent elkövet, hogy az életfeltételek ne romoljanak - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: arról a tavaszi hónapokban lesznek adatok, hogy a gyermekek létszámának csökkenése miatt kevesebb pedagógusra lesz-e szükség, és ha igen, hol. Addigra a tankerületek felállnak, és pontos képet lehet majd kapni járásonként a közoktatási rendszerről. Tavasz végére megyei szintű közoktatás-fejlesztési tervek is készülnek, amelyek pontos létszámra épülnek - jelezte. Nincs kitűzött kvóta és semmilyen szándék a pedagóguselbocsátásra - ismételte meg az oktatási államtitkár, aki leszögezte: az alsó tagozat mindenütt megmarad, ahol van nyolc gyermek, és ahol várható utánpótlás a következő években.

Nem áll szándékában kivonni az állami ösztöndíjakat a pedagógusképzésből - tért át kérdésre válaszolva egy másik témára, kiemelve: a pálya azokat vonzza, akik pontosan tudják, a hivatás szépségei semmi mással össze nem hasonlíthatók, és azt is, nem remélhetik, hogy "multimilliomossá válnak". Jelezte: tudja, hogy sok pedagógus ma a létminimum alatt él, kényszerül másodállás vállalására, de ezt is orvosolná a pedagógus-életpályamodell.

Szólt még arról, hogy csütörtökön valószínűleg pont kerül annak a törvénytervezetnek a végére, amely az önkormányzati iskolák átadás-átvételének részleteit szabályozza. Mint mondta: ez tárgyalási alap lehet a szakszervezetekkel való november 9-ei találkozón. Hoffmann Rózsa megjegyezte: számít arra, hogy a szakszervezetek ismét azzal állnak elő, hogy halasszák el a köznevelési törvény bevezetését. Így könnyen alakulhat ki patthelyzet - fűzte hozzá.

Arra, hogy a XIII. kerületi önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordult a köznevelési törvény ügyében, úgy reagált: ez politika, és nem véletlen, hogy éppen az a kerület fordult az Alkotmánybírósághoz. Egy eltörölt és újratárgyalandó törvény okozna csak igazán káoszt a közoktatásban - hangsúlyozta.