szerző:
Eduline

Inkább a külföldi munkát választják az itthon kitanított gyógypedagógusok. 2015-ben több mint 580 ezer gyermekre csupán 9000 szakember jutott. A szakma szerint a bérezés is megalázó, ahogy a munkakörülmények is - írja a Hír TV.

©

„Jól fogadják a gyógypedagógust, és jól állnak hozzá. Szörnyű nagy alkalmazási lehetőség van, hiszen Berlinben ma már, sőt egész Németországban kötelező az integráció. Abban a pillanatban, ahogy keresett szakmává válik, akkor mindenki szívesen választja az, akinek van valamiféle affinitása” – mutatott rá Szomor Éva gyógypedagógus.

A Pedagógusok Szakszervezetének egyik képviselője azt is problémának tartja, hogy az utóbbi években nyugdíjba mentek azok, akik a szakma magját jelentették. A szakember szerint növelni kellene a főiskolára felvett hallgatók számát - írja az oldal.

A külföldi munkát választja a legtöbb gyógypedagógus. Többségük szerint itthon nem fizetik meg őket, és a körülmények sem megfelelők. Egy Berlinben praktizáló gyógypedagógus azt mondja: külföldön nagyobb szakmai sikereket lehet elérni a szakterületen.

Elmagyarázta az államtitkár, miért nem kap minden tanár fizetésemelést

A tavalyi sztrájktárgyalásokon az a kritika érte a pedagógus-életpályamodellt, hogy nem veszi figyelembe a pluszteljesítmény, ezért tették differenciálhatóvá a béremelést - jelentette ki Palkovics László oktatási államtitkár. "A tavalyi sztrájktárgyalások során az egyik kritika az életpályamodellt érte, mégpedig hogy nem eléggé motiváló, mert nem veszi figyelembe a pluszteljesítményt.