szerző:
Eduline

Milyen lesz az idei középszintű magyarérettségi? Hány pontot lehet szerezni? Mennyi idő lesz az írásbelire? Utánajártunk.

©

Mennyi ideig lehet írni a magyarérettségit? Hogyan oszlik el ez az idő feladatlapontként?

Összesen 240 percig. Az első feladatlapot 90 perc alatt kell kitölteni: a szövegértési feladatsor kitöltése mellett egy gyakorlati szövegalkotási feladatot is meg kell oldani. A második feladatlapra, a műértelmező szövegalkotás: műértelmezés vagy összehasonlítás részre 150 percet adnak (ennél a résznél 40 pontot lehet elérni).

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Mit érdemes tudni az első feladatlapról?

Az írásbeli vizsga első része tartalmaz egy szövegértési feladatsort, valamint egy szövegalkotási feladatot (ez lehet érvelés vagy gyakorlati szöveg alkotása). A két típusú szövegalkotási feladat közül egyet kell választani.

Milyen hosszú szöveg szokott lenni a szövegértési és a szövegalkotási feladatnál?

Egy vagy két (egymással összefüggő) 700-1000 szó terjedelmű (körübelül másfél-két oldalas) ismeretterjesztő szöveg, publicisztikai mű vagy ezek részlete.

Mit várnak az érvelésnél? És mit jelent a gyakorlati szövegalkotás?

A szövegalkotási feladatnál 120-200 szavas szöveget várnak az érettségizőktől, két oldalnyi helyet szoktak hagyni a szövegnek. Az érvelésnél 3-5 érvvel alátámasztott állásfoglalást várnak, valamilyen közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésben.

Ha valaki nem ezt, hanem a gyakorlati szövegalkotást választja, feladata lehet például egy motivációs levél, különböző témájú hivatalos levelek (pl. panaszos levél), kérvény; hozzászólás, felszólalás, vitaindító; ajánlás vagy méltatás írása.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Milyen a második feladatlap?

Egy műértelmező szöveget kell írni, amely lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű összehasonlító értelmezése. A két feladat közül egyet kell választani.

Milyen hosszú műértelmező szöveget várnak? Milyen fő szempontokat várnak el mindkét szöveg esetében?

400-800 szó terjedelmű írást várnak, ennél a feladatnál négy oldalnyi helyet szoktak hagyni a szövegnek. Mindkét feladatnak tartalmaznia kell az értelmezés vagy az összehasonlítás középpontjába állítandó problémát, annak kiemelt szempontját, szempontjait, mint például a megjelenített téma, élmény, probléma, helyzet; a szereplő(k) viselkedése, jellemzése, egymáshoz való viszonya; a motívumok szerepe, jelentése; különböző korok életszemlélete, értékrendje.

Mi történik, ha elkezdem az egyik típusú szöveg írását, de aztán meggondolom magam?

Akkor az addig megírt szöveget át kell húzni, így érvénytelenné válik, és értelemszerűen újat kell kezdeni.

Hány pontot lehet elérni összesen?

Az írásbeli és a szóbeli vizsgával összesen 150 pontot lehet szerezni. Az írásbeli résznél 100 pont a maximum. 90 pontot lehet elérni magukkal a feladatokkal, 8 pontot adhatnak a helyesírásra és 2 pontot az írásképre. A szóbeliért 50 pontot lehet szerezni. 10 pont járhat a nyelvtani tételért, míg az irodalmi tételért 25 pont, valamint a szóbeli kifejtés nyelvi minőségét is értékelik, maximum 15 ponttal.

Milyen segédeszközt lehet használni az írásbelin, szóbelin?

Helyesírási szótárat lehet használni az írásbelin, az iskolák négyet biztosítanak tantermenként. A szóbelin pedig értelemszerűen a feladatok kidolgozásával összefüggő nyomtatott dokumentum használható, például irodalmi szöveggyűjtemény, egynyelvű szótár vagy internetes oldal nyomtatott változata, ezeket szintén a vizsgabizottságot működtető  intézmény biztosítja.

Az középszintű magyarérettségi írásbeli feladataiól további infókat itt találtok, a szóbeli témaköreiről pedig itt olvashattok.

A 2018-as érettségiről folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkész - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készítettük. A videó áttekintésével átismételheted az vizsga fő részeit. | | Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés