szerző:
Eduline

Hogy érzitek, Magyarországon elég iskolai szünet van, vagy lehetne több is? Persze, tudjuk a választ, de vessünk egy pillantást a többi európai ország iskolai szokásaira. Egyáltalán nem vagyunk rossz helyzetben, de lehetne jobb is.

 

©

Magyarországon viszonylag egyenletesen oszlanak meg az iskolai szünetek, a nyári is elég hosszú a többi országhoz képest, de van őszi-, téli- és tavaszi szünidő is. Ezzel együtt 14 hetet lehet kimaradni az iskolából, ami azonban nem számít soknak.

Jakub Marian cseh nyelvész szedte össze térképen, melyik országban mennyit pihenhetnek a gyerekek a kontinensen.

Olaszországban a gyerekek nyáron végig szabadok, 14 hétig nem is néznek az iskola felé, de például Franciaországban csak 8 hétig tart a nyári vakáció. Olaszországban ezzel együtt 17-18 hét marad ki egy évben, de Franciaország is előz minket 16-tal.

Nyáron merült fel, hogy esetleg Magyarországon csökkenteni kéne a nyári szünidő időtartamát. Van erre példa Európában, de ezekben az országokban az év többi részében pótolják a nyári szünidőt. De nincs okunk panaszra, a cseh gyerekek például összesen két héttel kevesebbet vakációzhatnak évente.