szerző:
MTI

Kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz a tankönyvellátás az új struktúrában - erről Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

©

Czunyiné Bertalan Judit elmondta: megújult az a rendelési felület, ahonnan a tankönyveket ki lehet választani, és több idő jut a rendelésre. Jelezte, a 2015/2016-os tanévre úgynevezett iskolai szintű szállítás lesz, de az egyedi rendelés elve is megmarad. Hozzátette: ezt a korábbi tapasztalatok és jelzések miatt szervezték át. Egy tanár szerint ezzel megszűnt az átalakított tankönyvrendelés egyetlen pozitívuma, amit egy évben sem sikerült hibátlanul megoldania: részletek itt.

Idén nincs javasolt tankönyvlista, a választható tankönyvek listáján minden, a nemzeti alaptantervvel kompatibilis kiadvány megjelent - a botrányos tankönyvek maradtak. A rendeléseket utólag számlázzák majd le, az alapján, hogy a diákok, szülők mit vettek át. A szülők a számlát az iskolán keresztül kapják meg, és szeptember 15-éig kell majd kifizetniük. A tanárok értetlenül nézik a változást: erről itt olvashattok.

Az államtitkár hangsúlyozta, idén ősztől a tankönyvek 20 százalékkal olcsóbbak lesznek, és egy tankönyvcsomag átlagosan 12 ezer forintba kerül majd. Kitért arra is, újabb évfolyam kapja majd ingyenesen a könyveket, így a térítésmentesség az általános iskola első három évfolyamára terjed már ki. Az államtitkár jelezte, az ingyenességi kör továbbra is megmarad a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek és a nagycsaládosoknak. Az esélyteremtés egyik fontos része, hogy ne a család pénzügyi helyzete határozta meg, hogy milyen tankönyv(ek)ből tanul a gyerek - mondta a köznevelési államtitkár.

Hat városban mutatják be a tankönyveket

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Egerben, Győrött, Debrecenben, Pécsett, Budapesten és Szegeden rendez tankönyvbemutató napokat, amelyek célja, hogy tájékoztassák a pedagógusokat a megújult állami tankönyvkiadásról, és megkönnyítsék a választást - írja a Magyar Hírlap hétfői száma. Az egynapos konferenciák keretében az alsó és felső tagozatos, a középiskolai társadalomtudományi és természettudományi tantárgyakhoz kapcsolódó tankönyveket mutatják be a tankönyvek szerzői, szerkesztői és tananyagfejlesztői.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!