szerző:
Eduline

Korábban megpróbáltuk felbecsülni, hogy a fizetetlen számlák miatt mekkora késedelmes tartozást halmozott fel a Klik, de önmagában a Tigáz lefedte az összeg jelentős részét. A késedelmes tartozások így könnyen százmilliókkal növelhették az eredeti tartozásállományt, a puszta tétlenség és a Klik költségvetésének alultervezése miatt.

©

Márciusi írásunkban a lehető legjóindulatúbb becslést készítettük el, hogy a jegybanki alapkamat szerint mekkora mértékben növelhette a Klik számlatartozásait a késedelmi kamat. Mivel számos beszállítója van a Kliknek, így már ekkor is jeleztük, hogy a lényegesen magasabbak lehetnek a számok, hiszen mások magasabb kamattal is számolhatnak a minimálisnak számító alapkamathoz képest.

Tízmilliókkal is többet fizethetett az állam a Klik késedelmes tartozásai miatt

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ február végére 17 milliárd forintos tartozást halmozott fel. Megnéztük, hogy a késedelem miatt mekkora összeggel növekedhetett az eredeti számlatartozás törlesztése, ennek érdekében matekpéldába illő számításokba kezdtünk. A Klebelsberg Intézményfenntartó központ tartozásai miatt előfordult, hogy kabátban kellett iskolába menniük a diákoknak az órákra, rendszeresen elfogyott a kréta, elmaradtak a szükséges iskolafelújítások, illetve nyomtatópapírra sem futotta.

Ekkor 11 milliárd forint volt a Klik könyvelt tartozása, mint ismert, a teljes tartozás elérte a 17 milliárd forintot is a végén. Előbbi összeggel számolva a legkisebb tartozás mértékét 32 millió forintban határoztuk meg, ám nem győztük hangsúlyozni, hogy bővel elérheti a valóságban a százmilliós értéket.

Nem csalódtunk, Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy mekkora behajtási költségátalányt érvényesítettek a gázszolgáltatók a Klikkel szemben. Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderült, hogy egyedül a Tigáz élt ezzel, összesen 72 500 700 forintot hajtottak be a Klikkel szemben.

Ma is tanultam valamit
A behajtási költségátalányt az Európai Unió minden tagországában kötelezően bevezették. Lényege, hogy időbeli számlafizetésre ösztönözze a cégeket. A számlatartozáson túl egy büntető jellegű extra költséget követelhetnek a szolgáltatók.

Ez az egyetlen tétel a minimális becslésünkkel együtt máris százmilliós nagyságrendbe emelte a késedelmes tartozások mértékét. Figyelembe véve, hogy önmagában egy szolgáltató képes volt erre, a késedelmes tartozások összesen - korábbi félelmeinket igazolva - könnyen elérhetik a több száz millió forintos tételt. Azaz a Klik fizetésképtelensége, egyben a kormány sokáig húzódó tétlensége további adóforintok elpazarlásához vezetett.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!