szerző:
Eduline

Szakértői vélemény szerint kiugróan magas összegért dolgoztak a nyolcadikos állami történelemkönyven a szerzők.

©

Szeptemberben kavart kisebb vihart, hogy Orbán Viktor miniszterelnök több ízben is szerepel az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiadott nyolcadik osztályos törikönyvben. A miniszterelnöktől ráadásul egy 2015-ös beszédét is idézték, ami a bevándorlásról szólt - vélemények szerint kellő történelmi távlat nélkül, egyoldalúan. Az akkori visszhangok szerint Orbánról előnyösebb képet mutattak be, mint Gyurcsány Ferencről, Medgyessy Péterről vagy akár Angela Merkelről.

Az OFI az új generációs és a kísérleti tankönyveit több milliárd forint uniós támogatásból valósította meg. E tankönyv esetében az OFI szerint nem hívtak le EU-s forrást. Romankovics András, a tankönyvkiadókat képviselő TANOSZ vezetője a hvg.hu megkeresésére elmondta, hogy a vizsgált tankönyv esetében a kiadási költségek átlagosnak mondhatók, egyedül a MTVA számára kifizetett 227 ezer forintot furcsállta, amit illusztráló fotókért fizettek.

A két szerző díja azonban más kategória: Horváth Péter 10,1 millió forintot, Ispánovity Márta pedig 2,66 millió forintot kapott. Ez magas összegnek szám Romankovics szerint, kiváltképp azért, hogy egy korábbi tankönyvet kellett csak átdolgozni. Az összeg ráadásul nem is itt fog megállni, ugyanis a szerződésükben szerepel, hogy hat év múlva egy újabb kiadást készítenek, ekkor újabb számlákat adhat be az író páros.

A portálnak nyilatkozó Dupcsik Csaba tankönyvíró meglátása szerint az állami tankönyvkiadás a minél több EU-s forrás lehívásán alapszik. A gyors munkával készült tankönyveket eddig 800 millió forintért kellett javítani. Az uniós támogatás viszont arra alkalmas, hogy mesterségesen alacsonyan tartsa a tankönyv árát, így kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mint a magánkiadók tankönyvei.

Az oktatási jogok bizosa dönt a történelemkönyvbe került miniszterelnökök kérdésében

Nem csak szülők, de szakértők is úgy vélik, hogy kiegyensúlyozottság nélkül került bele a 8. állami történelemkönyvbe Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter miniszterelnökök. Az MSZP Aáry-Tamás Lajoshoz fordul, hogy vizsgálja ki, hogy szabályszerű-e a politikusok megjelenítése, mert szerintük Orbánról kedvezőbb képet festenek.