szerző:
Eduline

Nem okozott káoszt az iskolák állami átvétele, mivel az igazgatók mindent ugyanúgy csinálnak, ahogy eddig.

©

Nem okozott káoszt az iskolák állami átvétele, mivel az igazgatók mindent ugyanúgy csinálnak, ahogy eddig. Azonban ez már nem jogszerű, mivel nincs róla szabályozás. Feladatkörükről levélben kaptak tájékoztatást, de így is mindennap problémákba ütköznek - írja a Világgazdaság.

2013 január 1-jétől az állam átvette az önkormányzatoktól az iskolák fenntartását, szakmai és gazdasági felügyeletét. A rendszert a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KIK) irányítja, tankerületeken keresztül. A részletekről itt olvashattok.

Egy igazgató elmondta: január 1-je óta nincs érvényes munkaköri leírása.  A levélben, amit a KIK-től kaptak, felsorolták azokat az eseteket, amelyekben egyeztetniük kell a tankerületi vezetőkkel, de így is minden nap van valami, amiről nem tudják, aláírhatják-e. A tankerületi vezetők segítőkészek, de gyakran ők sem tudják választ, kénytelen továbbítani a kérdést a feletteseiknek.

A bérletvásárláshoz hasonló igényeket például minden hónap tizedikéig kell benyújtani a tankerületnek, az igazgató szerint azonban ez "egy kis keresetű tanár számára ez a késlekedés gondot fog jelenteni hónap végén". Az igazgatók nem dönthetnek például a beszerzésekről sem nagyobb értékhatár felett, amely megnehezíti a mindennapi munkát - mondta Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.