szerző:
Eduline

2012-ben még csak hat 17 év alatti közmunkás volt az országban, de az iskolaelhagyást mérséklő programok állami finanszírozásának csökkentése, valamint a tankötelezettség leszállítása miatt megugrott a szám.

Közmunkások Gyöngyöspatán.
©

A kormány fokozatosan elvonta az Út a középiskolába és az Út az érettségihez programok állami finanszírozását - írja a 168 Óra. Az iskolaelhagyás mértékének növekedése az idő elteltével egyre több adattal kimutatható. A tankötelezettség 16 évre való leszállítását követően mára 1123 gyerek dolgozik közmunkásként a Belügyminisztérium lapnak küldött tájékoztatása szerint, ami a 17 év alatti munkavállalókra vonatkozik.

Széll Bernadett képviselőt azonban a 18 év alattiakról tájékoztatta a belügy, összesen 1200-1300 diákról. A 25 év alattiakkal kiegészülve már 35 ezer fős közmunkás csoportról lehet beszélni. Az LMP politikusának javaslatát, hogy a parlament szüntesse meg a gyerekközmunkát, leszavazta a kormánypárti többség. A tankötelezettség 18 évre történő visszaállítását a tanárok és civilek is követelik, egységben a szakszervezeti sztrájkbizottsággal.

Az Emmi magyarázata szerint a világ vezető gazdaságait tömörítő OECD átlaga szerint az 5-39 éves korosztály 17,7 évet tölt az oktatásban, ez hazánkban 17,6. Azonban olyan adattal szolgáltak a lapnak, amelyben még nem szerepelhet a 2013-ban bevezetett 16 éves tankötelezettségi korlát, csak a 18 éves korhatárral számolhattak.

A kormány szerint az iskolát 16 évesen elhagyók, illetve a közmunkába csúszók számára is "az iskola a tanulás lehetőségét felnőttkorban is felkínálja, felnőttoktatás keretében életkori korlátozás nélkül kapcsolódhat be bárki újra és szerezhet szakmát, érettségi végzettséget vagy alapfokú iskolai végzettséget".

A témában ajánljuk
Iskolakerülő diákok szüleit zárják ki a közmunkaprogramból
Használhatatlan tudást kapnak a közmunkások?
Százezer közmunkást ültetnek vissza az iskolapadba