szerző:
Eduline

Világszínvonalú oktatási szoftvercsomagot alkottak a fiatal tankönyvkiadók, be is törnének a nemzetközi piacra. Magyarországon nem használható a díjnyertes e-tananyag.

Komoly akadályokba ütközött a szegedi központú Mozaik Kiadó, mikor a kormány beszűkítette, lényegében államosította a magyar tankönyvpiacot. A piacvezető Mozaik még évekkel korábban, az e-táblák bevezetésének hírére kezdett a technológiát kihasználó oktatási szoftverek, e-tankönyvek fejlesztésébe, ami az átalakult magyar piacról a kitörést jelentheti.

A kiadó mozaBookkal elnyerte az amerikai Academics' Choice Awards Smart Media díjat is, de számos nemzetközi megmérettetésen és meghívásos csúcskonferencián résztvesz.

Mi vagyunk az egyetlenek Magyarországon, akiket a Microsoft minden évben meghív a saját oktatási csúcsára, és olyan nagy, digitális oktatással kapcsolatos kiállításokon veszünk rész, mint a londoni BETT Show, a dubaji GESS vagy a németországi DIDACTA. De kaptunk már meghívást az arab oktatási miniszterek találkozójára, az Arab Education Summitra is, ami rendkívül megtisztelő

- mondta a Magyar Nemzet Online-nak Török Ildikó, a kiadó nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője.

Magyarország egy zárt világ

Elmondta azt is, hogy az alapító munkatársai programfejlesztő matematikusok, így meglepő volt, hogy a tankönyvpiacra kerültek. Az évek során piacvezetők lettek, minden diákra négy mozaikos tankönyv jutott, de a 2013-as államosítás mindent megváltoztatott, napjainkban inkább a fennmaradás a cél.

A tankönyvek mellett a digitális tananyagok is kiestek a piacról, Török Ildikó is megerősítette azokat a tanári tapasztalatokat, hogy hiába akarták az iskolák megrendelni a könyveiket, erre a Klik a határidőkre és a kerettantervre hivatkozva nem adott lehetőséget. A kiadó könyveinek engedélye 2018-ig tart, azonban nem kaptak eddig egyértelmű jelzést az államtól, hogy 2018-után is értékesíthetik-e a könyveket.

Kapcsolódó cikkeink
Mégis van tankönyvjegyzék? Visszadobják az iskolák rendeléseit
Nem csendesül a tankönyvbotrány

Így változtak a tankönyvek és a tankönyvpiac az Árpád-kortól
Láthatatlanok a romák a tankönyvekben, katasztrófa eddig az állami tankönyvrendszer
Eldől, hogy szabadabb lesz-e tankönyvpiac, ezen is múlhat a sztrájk

A díjnyertes mozaBook miatt a kormány nem is jelentkezett, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 3 milliárd forintos forrásból fejleszt új digitális tartalmat.

Adott egy termék, amit az utolsó bájtig magyarok készítenek, az összes szoftverfejlesztő, tartalomkészítő itt ül Szegeden. Szomorú látni, hogy ennek ellenére Magyarországon, ahonnan jövünk és amire büszkék vagyunk, az állami monopolhelyzetet kihasználva lehetetlenítik el a terjesztését”

– fogalmazott a lapnak Török Ildikó.