szerző:
Eduline

Tavaly több mint 60 ezer diák bukott meg a magyar közoktatásban és kényszerült pótvizsgára. Van, aki szerint a szülők nemtörődömsége miatt kaszálják el a gyereket, de általános, hogy rengeteg diák alapvető tudás- és képességbeli hiányosságokkal próbálja túlélni a tanéveket – írta a hvg.hu.

©

Tavaly az összes diák öt százaléka bukott meg valamilyen tantárgyból év végén, csak az általános iskolákban és a szakközepekben 22, illetve 20 ezer diáknak kellett pótvizsgát tennie, a gimnáziumokban ez a szám mindössze 6700 volt – írta a hvg.hu. A szülők, ha tehetik, magántanárt fogadnak, hogy felkészítse a diákot a vizsgára.

Egy tanár szerint legalább 25 különóra kell a sikeres vizsgához, nyelvekből még ennyi sem elég. A matek- és angoltanárok nagy átlagban 2000-2500 forintot kérnek el egy 60 perces alkalomért, de nem ritka, hogy valaki ugyanazért az egy óráért 3500-3600 forintot számol fel. Így könnyen kiszámolható, hogy akár 50-75 ezer forintot is ki kell fizetnie a szülőknek.

A bukások hátterében gyakori, hogy a szülői nemtörődömség áll, de inkább az a gyakori, hogy a diákoknak alapvető tudás- és képességbeli hiányosságokkal kell túlélni a tanévet. A diákok sokszor eleve hiányos tudással érkeznek a középiskolába. „A tanár ilyenkor széttárja a kezét, mondván, nem az ő feladata megtanítani a szorzótáblát.”

Sok kilencedikesnek még az alany-állítmány felismerése is gondot okoz, „így elég nehéz kötött szórendű nyelveket tanítani nekik” – sorolja a problémákat a nyelvtanár. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek többsége nem tud jegyzetelni és a hatékony tanulás mikéntjét sem tanulták meg, így nem csoda, ha nem tudják abszolválni a tanévet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!