szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Múlt héten már kérték az azonnali iskolák bezárását, most újra összeszedték, mit szeretnének a kormánytól.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében azt írja, a hozzájuk érkező visszajelzések tanúskodnak arról, hogy a járványügyi intézkedések megengedhetetlenül sokat késnek, sőt van, ahol meg sem történnek. Ezért azt kérik, ha megbetegedés történik az intézményben, egy világos protokoll alapján az intézményvezetés helyi szinten azonnal rendelje el az érintett intézmény, vagy épület karanténját, a rendkívüli szünetet, vagy a digitális munkarendet. Ne kelljen egy hetet várni addig, amíg a vírus elterjed az egész intézményben.

Ezen felül szeretnék, hogy minden munkavállalót lássanak el plexi arcvédőkkel, osszanak rendszeresen maszkokat, gumikesztyűt, legyen mindenhol kézfertőtlenítő, továbbá kötelezzék a diákokat, gyerekeket is a maszkviselésre. A rendszeres tesztelést a PDSZ tavasz óta követeli az intézmények és a dolgozók számára, ezzel kapcsolatban a köznevelési államtitkár a héten azt mondta, tervezés alatt van az iskolai dolgozók heti tesztelése.

Illetve továbbra is kérik az iskolák azonnali bezárását. Erre azért van szükség, mert az időben végrehajtott, hatékony járványügyi intézkedések hiánya miatt az intézményrendszer átfertőződött – hangsúlyozzák.

A bezárások után pedig osztott oktatást szeretnének. Ez azt jelentené, hogy a korosztály, amelyik már nem feltétlenül igényli a folyamatos szülői felügyeletet, azaz a felsős és középiskolás diákok, digitális oktatási rendre állnak át, az alsósokat pedig a intézmények a fennmaradó területen csoportbontásokkal kisebb csoportokra osztják.

Továbbá követelik a nyilvános adatszolgáltatást az érintett intézményekből, a 100 százalékos táppénzt a megbetegedett tanároknak, a túlórák kifizetését, valamint vezessenek be pótlékot a megnövekedett munkaterhek és a körülmények kompenzálására. Kérik, hogy az intézményvezetők fogadják el a szülői igazolásokat, és fizessék ki a tesztelés költségeit az azt saját zsebből elvégeztetőknek.

PDSZ az összes oktatási intézmény bezárását követeli

Amennyiben az osztrák példát követjük, akkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a magyar iskolák bezárását is indokoltnak látja.

 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!