szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szakemberhiány kivédésére sok településen szolgálati lakást kínál a kormány tanároknak és óvónőknek, a felvételizők száma azonban még mindig töredéke annak, amire szükség lenne ahhoz, hogy 10 éve múlva is legyen aki tanít.

A szolgálati lakásprogramban kiutalt ingatlanok jelentős részét pedagógusok kapták 2019-ben és 2020-ban – tudta meg a Magyar Nemzet. Az adatok szerint 2019-ben 93 pályázat kapott támogatást, amiből 35 ingatlant iskolai és óvodai pedagógusok részére igényelt az önkormányzat, idén a 111 győztes pályázatból pedig 47 pedagógus juthat lakáshoz.

A pedagógusállás-hirdetések száma nem csökken, még mindig rengeteg hirdetés található a közigazgatási állásportálon. A Nemzeti Pedagógus Kar szerint körülbelül öt éven belül súlyos szakemberhiány léphet fel - persze nem ők az elsők, akik ezt jövendölik a szakmának. Az elmúlt években ugyanis jelentősen visszaesett a 30 év alatti, valamint a 30–39 éves korcsoportba tartozó dolgozók létszáma, magas viszont a 60 év felelettiek aránya. A 40 év alattiak aránya a középiskolákban mindössze 20 százalék körüli, ami nagyon kevés.

Az is kiderült, hogy a 170 ezres összlétszámból tízezren vannak 30 alatt, 32 ezren vannak a harmincasok, a negyvenes korosztályba 53 ezren tartoznak, míg az ötvenes éveikben járó pedagógusok száma 58 ezer. 16 ezer azoknak a tanároknak a száma, akik már túl vannak a 60-on.

A járvány az idei felvételin nem kedvezett a jelentkezési számnak, de a kormány arra számít, hogy esetleg azok közül is kikerülhetnek új belépők, akik nemrég nyelvvizsga nélkül átvehették a diplomájukat, és eddig más területen dolgoztak.

Ellehetetleníti a minisztérium az angol nyelvű óvodákat

Már az elnevezésben sem lehet benne, hogy angolul tanítanak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!