szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már az elnevezésben sem lehet benne, hogy angolul tanítanak.

A 24.hu információi szerint ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven tanítják a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol.

A lap szerint az egyik érintett intézményt arra szólították fel, hogy ne is hívja fel a figyelmet arra, hogy különleges szolgáltatást nyújt: sem a nevével, sem az óvodai programjával.

Mindezt miért?

A Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az idegen nyelvű képzést alkalmazó óvodák magyar köznevelési intézményként való működtetése nem jogszerű, mivel az intézmények nem nemzetiségi óvodák. A nem nemzetiségi óvodák esetében, ahol az oktatás kizárólag magyar nyelven történhet, az intézmény megnevezésében bármilyen idegen nyelvi nevelésre utaló kifejezés szerepeltetése a nemzeti köznevelési törvénybe ütközik.

Mint írják, az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló kormányrendelet nem rendelkezik az idegen nyelv oktatásának lehetőségéről, így az az óvodák nevelési programjában sem szerepelhet. Illetve hozzátették:

Tekintettel arra, hogy a hatályos vonatkozó jogszabályi előírások értelmében az angol nyelv Magyarországon nem minősül nemzetiségi nyelvnek, így az ezen a nyelven történő óvodai nevelés nem jogszerű. Nemzetiségi óvodai nevelés keretében többek között német nyelven mint elismert nemzetiségi nyelven folyó óvodai nevelésre van lehetőség.”

Az Emmi egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

Oktatási Hivatal: megvan, hol szerveznek 2021-ben középiskolai felvételit

Az idén 535 középiskola jelezte, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt központi írásbeli vizsgákon - közölte az Oktatási Hivatal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!