szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Központi előírás nincs a bizonyítványosztásra, de véget ért a tanév - a köznevelési államtitkár is összegezte a második félév tapasztalatait, és a távoktatás esetleges továbbgondolásairól is beszélt.

Az államtitkár a TV2-ben beszélt arról a tanév vége miatt, hogy mit lehet az idén tavasszal alkalmazott „digitális munkarendből” átemelni a következő tanévre. Kiemelte:

nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak az idei érettségire való felkészítésről, ezért elképzelhető, hogy jövőre a vizsgák előtt két hétben távoktatást lehetne elrendelni a diákoknak.

Szóba kerültek az áthelyezett szombatok is - amikor kiesett hétköznapot kell pótolni a diákoknak. Maruzsa Zoltán szerint ilyenkor kevesen mennek iskolába, így ideális megoldás lehetne, hogy azokon a napokon is digitális oktatás legyen. Arról is beszélt az államtitkár, hogy a nyárra több fórumot is szerveznek, ahol jogi szempontból fogják megvizsgálni a távoktatást. Példaként említette: nem tisztázott, hogy mi számít hiányzásnak. 

Kérdésre válaszolva elmondta: az oktatásban tart a felkészülés a járvány második hulláma miatt, a Kréta rendszert fejlesztik és az okostankönyvek körét bővítik. Fokozatos átállásra készülnek abban az esetben, ha a fertőzés terjedése majd indokolja.

Az államtitkár elmondta, az utóbbi hetekben nem sok diák jelnet meg az iskolában. Illetve érintette az idei érettségik eredményeit is, elmondta: az írásbelik alapján a tavalyi átlagot hozták a diákok, részletes adatok a szóbelivel kiegészülva azonban csak a hét közepétől lesznek - tette hozzá.

"Úgy kell beépíteni az iskolák életébe az iskolaőröket, hogy ne a rendszeren kívül működjenek"

A javaslat a döntéshozók előtt, ha elfogadja a kormány szeptemberben már iskolaőrökkel kezdődik következő tanév. Valóban ez a megoldás az iskolai erőszak visszaszorítására? Hogyan kell működnie egy ilyen rendszernek, hogy hatásos legyen, és mikre kell nagyon odafigyelni a szabályozásnál? Pedagógiai szakpszichológust kérdezünk a magyar iskolaőri rendszer terveiről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!