szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dániában április 15-től újra megnyitják kapuikat az óvodák és az általános iskolák első öt évfolyamai. Az oktatási és köznevelési intézmények március 11-től voltak zárva.

Dániában lazítanak a szigorú járványügyi intézkedéseken és április 15-én újranyitják az óvodákat és általános iskolákat. A szülők nem örülnek ennek a lépésnek, és különböző fórumokon hangot is adnak nemtetszésüknek. Az oktatási miniszter szerint azonban hagynak időt az intézményeknek, hogy felkészüljenek a gyerekek érkezésére, és be tudják tartani a szükséges szabályokat – írja a 444.hu.

Az előírások között szerepel, hogy a gyerekek nem vihetnek be játékot otthonról, és alaposan kezet kell mosniuk, amint beértek az óvodába vagy az iskolába. Az érkezést és délutáni távozást beosztással szeretnék megvalósítani, hogy minél kevesebb legyen a személyes találkozás. A szülőknek pedig ekkor is tartaniuk kell a kétméteres távolságot a pedagógusoktól, és a gyerekeiket sem ők öltöztetik majd át.

A gyerekek közötti távolságtartást az intézmények dolgozói fogják felügyelni – az óvodákban például kisebb csoportokban játszanak majd és gyakrabban mosnak kezet. A szabályok betratása miatt több alkalmazottra lesz szükség, ezért az óvodákban és az iskolákban is bővítik a személyzetet.

Nem csoda azonban, hogy a szülők nem örülnek az újranyitásnak, ugyanis azok a gyerekek is mehetnek majd közösségbe, akiknek valamelyik családtagja a koronavírus-tüneteit mutatja. De a szabályok szerint akkor sem kell a diákoknak otthon maradniuk, ha valamelyik hozzátartozójuk a járvány miatt a veszélyeztetettek csoportjába tartozik, vagyis félő, hogy az iskolából hazatérve megfertőzi őt. Ha pedig maga a diák tartozik ilyen csoportba, akkor az intézmény orvosával kell egyeztetnie, hogy mehet-e közösségbe. Viszont a beteg gyerekek nem mehetnek közösségbe már akkor sem, ha csak a megfázás enyhe tünetei jelentkeznek náluk, illetve betegen a szülő sem viheti be az intézményekbe a gyerekét.

Idén nem lehet megbukni a szlovák iskolákban

Szlovákiban úgy döntöttek, hogy ebben a tanévben nem kaphatnak egyest a diákok, így megbukni sem lehet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!