szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi vizsgák megkezdésének már évek óta feltétele ötven óra közösségi szolgálat. De vajon a digitális oktatás keretein belül mi lesz a közösségi szolgálat teljesítésével? Itt van az Emberi Erőforrások Minisztériumának válasza.

Törvény szerint a középiskola elvégzését követő érettségi vizsgaidőszakban a vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzése és annak igazolása. A koronavírus által okozott jelenlegi rendkívüli helyzetben, ha érettségi előtt álltok, akkor önhibátokon kívül nem tudjátok teljesíteni ezt a feltételt a vizsgák kezdetéig.

"A közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9-11. évfolyamok alatt, tehát még van rá idő" – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ha a 2019/2020-as tanév végén érettségiztek és még a hátralévő időszakban szeretnétek teljesíteni a közösségi szolgálatot, egyelőre a jelen helyzetben az Emmi azt javasolja, hogy csakis olyan jellegű tevékenységet válasszatok, amely nem csoportosak. Fontos azonban, hogy a koordináló tanár tudjon a kezdeményezésről, akár telefonon, vagy digitálisan kapjon értesítést a szolgálat megkezdéséről, megvalósításáról.

De akkor mit vállalhatok?

"A jelenleg fennálló különleges helyzetben az iskolák esetleg a fennmaradt közösségi szolgálatos órák erejéig a tanulókat a tantermen kívüli, digitális oktatás iskolai folyamatába vonhatják be online módon, segíthetik, mentorálhatják diáktársaikat" – tanácsolja a minisztérium.

Ebben a formában személyes kontaktus elkerülésével is tudjátok teljesíteni az 50 óra közösségi szolgálathoz szükséges órákat. A teljesítést - belső iskolai teljesítésként - az intézményvezetők saját hatáskörükben ellenőrizhetik, igazolhatják.

Mi lesz a gyakorlati órákkal? Ezt válaszolta a minisztérium

A távoktatás nem csak az érettségizőket érinti szélsőségesen, hanem azokat is, akiknek végzősként gyakorlati órákat is teljesíteniük kell. Mi lesz ezekkel az órákkal? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszolt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!